Nincs magyarázat a fókabébik tragédiájára

2013.03.19. 11:40

Rejtély, miért hagyta el hamarabb a kolóniát az a több száz fiatal fóka, amelyeket január óta természetvédők mentettek meg az éhhaláltól Kalifornia partjainál.

Eleinte csak néhány lesoványodott, kiszáradt oroszlánfóka sodródott partra Dél-Kaliforniában január elején. A kaliforniai Csatorna-szigeteken élő fókakolóniákat tanulmányozó kutatók aggódva hívták fel a figyelmet a fiatal állatok rossz állapotára. A fókaözön folytatódott, és mára több száz kölyköt helyeztek el különböző dél-kaliforniai természetvédelmi mentőhelyeken.

A kutatók tanácstalanul állnak a jelenség előtt. Március 13-ig 517 fiatal állat került be a menhelyekre, ami több, mint ahány átlagosan egy évben a természetvédők gondozásába kerül. A fókák többsége nagyjából 9 hónapos. Ebben a korban 25-30 kilót kellene nyomniuk, ehhez képest körülbelül feleekkorák a partra került állatok.

Mentett fókabébik a kaliforniai Pacific Marine Mammal CenterbenForrás: Pacific Marine Mammal Center

Sharon Melin, az amerikai nemzeti tengeri halászati szolgálat (National Marine Fisheries Service) munkatársa több alkalommal is meglátogatta a szigeteken élő fókákat, először szeptemberben, majd februárban. A kutatónak feltűnt, hogy a fiatalok nem sokat híztak a két látogatás között. "Normál esetben februárra megkétszerezték volna a súlyukat" - mondta a Wirednek. Melin és más kutatók szerint a fiatalok túl korán hagyták el a kolóniát, még nem voltak elég erősek ahhoz, hogy önállóan szerezzenek táplálékot. Hogy mi lehet a korai elválás oka, nem tudják.

A menhelyekre bekerült fókák közül több olyan rossz állapotban volt, hogy már nem tudták megmenteni. Sokra pedig még hónapokig tartó rehabilitáció vár, mire szabadon tudják majd engedni. A mentőállomások kezdenek megtelni, miközben továbbra is egyre több állat szorul segítségre. Szerencsére az éhezést és a kiszáradást ezeket a helyeken elég sikeresen tudják kezelni, de a kölykök 20-30 százalékát így sem tudják megmenteni. Általában április és május hónapokban vetődik partra a legtöbb fókakölyök, ezért a természetvédők aggódnak, hogy a neheze még hátravan.

Várhatóan nem csak a tavalyi szaporulatot érinti a jelenség, ugyanis az évnek erre a szakaszára a felnőtt nőstények már vemhesek. Ha viszont nincs elég táplálék, akkor könnyen elvetélnek, vagy idő előtt hozzák világra utódaikat.

A kutatók csak találgatnak, hogy mi állhat az esemény mögött, a legvalószínűbb, hogy valamilyen betegség vagy a táplálékhiány. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Atmoszférakutató Intézet munkatársai szeretnék a jelenséget hivatalosan "szokatlan halálozási eseménynek" elismertetni, így újabb források szabadulhatnak fel az okok kiderítésére.