Először fogtak kétfejű bikacápát

2013.03.26. 8:50

Érdekes és ritka fejlődési rendellenesség, amikor egy élőlény két fejjel jön világra. Most újabb fajjal, a bikacápával bővült a lista.

A Michigani Állami Egyetem kutatói a 2011 áprilisában, a Mexikói-öbölben kifogott kétfejű bikacápa vizsgálatáról számoltak be. A kutatók hivatalosan is megerősítették, hogy nem összeolvadt ikrekből alakult ki a torzszülött bikacápa, hanem egy egyednek fejlődött ki két feje. A cápáknál többször megfigyeltek már kétfejű egyedet, de bikacápánál (Carcharhinus leucas) ez volt az első ilyen eset.

"Ez kétségtelenül egyike az érdekes és ritkán észlelt jelenségeknek" - mondta a kutatás vezetője, Michael Wagner, a Journal of Fish Biology folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője. "Jó, hogy dokumentáltuk az esetet a természettudomány számára, de jóval több ilyet kellene találnunk ahhoz, hogy bármilyen következtetést levonjunk az okokat illetően."

Ilyen furcsa lényeket nagyon nehéz találni, részben azért, mert az abnormális élőlények hamar elpusztulnak a születésük után. Ezt a cápát akkor találták meg a halászok, amikor egy felnőtt cápa belsejét felnyitották (a bikacápák elevenszülők). A kétfejű "újszülött" nem sokkal kivétele után elpusztult, de a természetben se lett volna sok esélye az életben maradásra.

Courtesy of Patrick Rice, Shark Defense/Florida Keys Community College

Kétfejű kígyókkal és gyíkokkal sokkal gyakrabban lehet találkozni, főként azért, mert ezeket az élőlényeket gyakran tartják fogságban, és a tenyésztőknek több esélyük van megfigyelni az anomáliákat, mondta Wagner.

MSU/C. M. Wagner et al

A cápát MRI-vel vizsgálták a kutatók (lásd a fenti képen), így nem károsították az egyedi példányt. Megállapították, hogy nemcsak két feje, de két szíve és két gyomra is volt, a test többi része viszont egyetlen farokban egyesült. A kutatók kizárták annak lehetőségét, hogy a fejlődés korai szakaszában egyesült ikrekből alakult ki a példány, valószínűleg más okozta a fejlődési rendellenességet. Néhányan úgy vélik, hogy a környezetszennyezés a felelős az ilyen torzszülöttekért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK