Becsapta a túzokokat a márciusi tél, és újra csapatokba verődtek a madarak a magyar pusztán. Ebben az időszakban már fészekrakóhelyet szoktak keresni.

A Körös-Maros Nemzeti Park szakemberei kedden egy 176 madárból álló csapatot figyeltek meg a dévaványai pusztán - tájékoztatta Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója az MTI-t.

Tirják László elmondta: ritkaságnak számít, hogy a fokozottan védett túzok ilyen nagy létszámú, 175 madárból álló téli csapatokba szerveződjön, és a szakmában mindenki számára meglepetésnek számít, hogy ez tavasszal, március utolsó napjaiban történik, a párzás és a fészekrakóhely keresésének időszakában.

A fiatal túzok kakasok és tyúkok idén is a szokásos időben, kora tavasszal széledtek szét a pusztán, hogy optimális dürgő és fészekrakóhelyet keressenek maguknak, a szokatlan márciusi hóesés és a több napon át tartó éjszakai fagyos hideg "óvatosságra intette őket" - magyarázta az igazgató. Hozzátette: ha visszaáll a természet rendje és kitavaszodik, a madarak újra elindulnak párzó és fészekrakóhelyet keresni a dévaványai pusztákon.

A túzok fokozottan védett madár, a magyar természetvédelem szimbóluma, a Körös-Maros Nemzeti Park jelképe. Európában Dévaványán található a legnépesebb túzok-élőhely. Sok természetvédelmi szakember és természetet kedvelő keresi fel a dévaványai pusztán működő Réhelyi Látogató Központot, hogy természetes élő környezetben ismerkedjen a ritkaságnak számító madár természetes élő környezetével.