Rémálom lett az evőpálcikából

evőpálcika, kopony
Vágólapra másolva!
A közelmúltban két olyan esetről is hátborzongató röntgenképeket tettek közzé orvosi szaklapok, amelyben műtéti úton kellett eltávolítani a páciensek koponyájába fúródott evőpálcikát.
Vágólapra másolva!

Az első esetben egy 38 éves nő szenvedett balesetet egy esküvőn. A nő táncolt és közben pálcikával evett. Hátulról valaki véletlenül meglökte, a nő előrebukott, egyenesen az egyik evőpálcikára. A fapálcika átfúródott a száj hátsó részén és csak a koponya hátsó falánál állt meg. Közben szerencsére félrenyomta a fő feji verőeret is, amelyet ha átszakít, azonnali halált okoz.

Noha a pálcika egy része kiállt a szájból, a pálca olyan erősen beékelődött, hogy a túloldalról kellett kikalapálni. A King's College kórházban végzett sikeres műtét után a nőnél csak kisebb idegkárosodás maradt vissza, amely érintette a beszédet, a hallást és a látást, egyébként azonban teljesen felgyógyult. Az esetről a Skull Base folyóirat számolt be.

Thieme Medical Publishers
A CT-felvételen jól látszik a szájon át a koponyába fúródott evőpálcika, amelynek a vége letört

A másik baleset szintén egy 38 éves emberrel, egy koreai férfival történt. A férfi evés közben leesett a székről, és emiatt a műanyag evőpálca a szemgödrébe szúródott. Onnan továbbhaladt a látócsatornán (azon a koponyán lévő lyukon, amelyen a látóidegek futnak a szemből az agyba) és eltűnt mind a 14 centiméteres hosszával.

The Korean Neurosurgical Society
Felül a pálcikáról csinált CT-felvételek, alul a pálcika elhelyezkedésének a képekből készült rekonstrukciója látható

Ő még szerencsésebben megúszta az esetet, mint az első beteg. A sebészeknek a - szinte hihetetlen módon sértetlen - szemgolyót félretolva sikerült baj nélkül kihúzniuk a pálcikát. A Journal of Korean Neurosurgical Society folyóiratban közölt beszámoló szerint a beteget háromheti megfigyelés után tünetmentesen engedték haza.