Ritka ázsiai oroszlánkölykök születtek a budapesti állatkertben

Vágólapra másolva!
Ritka ázsiai oroszlánkölyköket mutattak be a budapesti állatkertben csütörtök délután. A kölykök még februárban születtek.
Vágólapra másolva!

Négy indiai oroszlánkölyköt mutattak be a Fővárosi állatkertben csütörtökön. A kisoroszlánok február 16-án születtek.

A képre vagy a jobb oldali ikonra kattintva galéria nyílik Fotó: Hirling Bálint [origo]

A Fővárosi Állat- és Növénykert egy héttel ezelőtt harangozta be a Facebook-oldalán, hogy egyedülálló, simogatnivaló, pihe-puha ázsiai állattal gyarapodik az állatkert. A kommentelők közül a legtöbben óriáspandára tippeltek, de ezt az állatkert munkatársai elég gyorsan cáfolták. (Persányi Miklós, a park főigazgatója az [origo]-nak februárban azt mondta, hogy bár szeretnének pandát, jelenleg nem tudnák hol elhelyezni.)

A képre vagy a jobb oldali ikonra kattintva galéria nyílik Fotó: Hirling Bálint [origo]

Budapesten korábban afrikai oroszlánokat tartottak, ám néhány évvel ezelőtt az állatok Nagyszebenbe költöztek, és indiai oroszlánok érkeztek a helyükre. A kritikusan veszélyeztetett indiai oroszlánt (Panthera leo ssp. persica) önálló alfajként tartják számon, és vadon mindössze 350 példánya él, többségük az indiai Gir erdőben. Fogságban 43 állatkertben kevesebb mint 250 példányt tartanak.

A Fővárosi Állatkertbe 2010-ben Franciaországból érkezett két nőstény, Kankai és Shirwane, valamint Helsinkiből egy hím, Basil. Az állatokat a bemutatáson kívül természetvédelmi célú szaporításra szerezte be az állatkert.