A pénisz mérete csak bizonyos határok között számít a nőknek, derült ki egy friss kutatásból, melyet az amerikai tudományos akadémia lapjában közöltek hétfőn.

Mi határozza meg, mennyire tartanak egy férfit vonzónak a nők? Egy ausztrál nők körében végzett vizsgálat eredménye szerint a nagy pénisz önmagában nem jelent semmit, a testmagasság és a testalkat is sokat nyom a latban.

A férfi nemzőszerv hossza és vastagsága egyedülálló a főemlősök között (az ember is a főemlősökhöz tartozik). Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn közölt eredmények szerint ezt a fejlődést a nők igényei idézhették elő. Korábbi elméletek szerint ugyanis a nagyobb pénisz nagyobb szexuális élvezettel párosulhat. Tény, hogy a hím ivarszervek gyors evolúcióra képesek, és az élővilágban ismert számos forma és méret jól jelzi a fajoknál ható evolúciós nyomásokat.

Tudományos körökben 1966 óta folyik a vita, hogy mennyire számít a pénisz mérete a nők számára. Egy akkor készült vizsgálat ugyanis azt állította, hogy a legtöbb nőnek ez nem lényeges, ám az azt követő felmérések egymásnak ellentmondó eredményeket hoztak.

A kutatók három tulajdonságot változtattak: a testmagasságot, a  váll- és csípőszélesség arányát, valamint a pénisz hosszátForrás: Briant Mautz/PNAS

A legújabb vizsgálatban Brian Mautz, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója a férfiak három tulajdonságát együttesen tanulmányozta: a testmagasságot, a váll- és a csípőszélesség arányát és a pénisz méretét ernyedt állapotban. Számítógép segítségével 343 férfialakot rajzolt, amelyek ebben a három tulajdonságban különbözőek voltak. Az alakokat életnagyságban kivetítve mutatta meg 105 ausztrál nőnek, akik egytől hétig értékelték az alakok (potenciális szexuális partnerek) férfiasságát.

"A legelső, amit észrevettünk, hogy a pénisz mérete befolyásolja a férfiasság megítélését" - mondta Mautz. A pénisz méretének növekedésével a nők egy darabig egyre vonzóbbnak itélték meg a férfiakat, ám egy ponton ez átfordult. Mautz szerint ennek oka az lehet, hogy nem csak a pénisz mérete számít, hanem az összes tulajdonság együttvéve. A pénisz méretétül függetlenül a magas, széles vállú, keskeny csípőjű férfiakat a nők mindig vonzóbbnak találták, mint az alacsonyabb, keskenyebb vállú férfiakat, derül ki a tanulmányból. Egy 185 centiméter magas, 7 centiméteres nemi szervű férfi például ugyanannyi pontot kapott, mint egy 170 centiméter magas, 11 centis pénisszel rendelkező. Mautzék adatai szerint egy átlagos pénisz ernyedt állapotban 9 centi hosszú. Ha a magasabb férfinak már ekkora a nemi szerve, akkor az alacsonyabb már nem vehette fel vele a versenyt a felmérésben.

"Ahhoz, hogy valaki kiélvezhesse a nagy pénisz adta előnyöket, először vonzó testalkatúnak kell lennie" - mondta Mautz. "Ellenkező esetben hiába lesz övé a világ legnagyobb pénisze, nem megy vele semmire."