Váratlanul előkerült Tisza, az eltűnt gólya

2013.04.18. 15:23

Fél év után újra küldött adatokat az eltűntnek hitt fiatal fehér gólya, Tisza jeladója. A madár Dél-Szudánban bolyongott.

 2012. október 7. óta semmit nem tudtak a Tisza nevű gólyáról a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársai, akik a "Madárvédelem és kutatás határok nélkül" projekt keretében 12 fehér gólyát jelöltek meg új típusú jeladókkal 2012 nyarán.

Ezek a jeladók, a korábbi típusokkal szemben már GSM hálózatokon keresztül küldik a GPS-szel rögzített koordinátákat, így a méretük és élettartamuk jelentősen csökkenthető. De ha a madarak olyan helyen tartózkodnak, ahol nincs megfelelő térerő, akkor nem tudják elküldeni a rögzített adatokat.

Tisza Góréson 2012 augusztusábanForrás: Nagy Károly/MME

A Tisza névre keresztelt madár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazról származik, s miután október elején megérkezett Szudánba, többé nem kaptak róla hírt. Miután néhány hétig nem érkeztek adatok, sejtették, hogy a madár mobiltelefon-hálózattal gyengén lefedett területeken lehet, ahogy történt ez a Nógrád megyéből származó Patak esetében is, amikor Csádból egy hónapon keresztül nem küldött jeleket magáról. Tisza esetében is reménykedtek a madarászok, hogy előbb vagy utóbb csak előkerül, de 2-3 hónap után már nem számítottak arra, hogy ez megtörténik.

Az április 14-én újra bejelentkező Tisza jeladója elmentette a madár téli tartózkodásának koordinátáit, így visszamenőlegesen is tudják, hogy a tél nagy részét a 2011 júliusában függetlenné váló Dél-Szudánban töltötte, ahol napjainkban is polgárháborús konfliktusok zajlanak. Valószínűleg az ország jelentős részén nem lehet túl jó a GSM hálózat lefedettsége, így talán nem meglepő, hogy Tisza jeladója nem küldött SMS-eket, csak azután, amikor elindult északi irányba, és Egyiptomba érkezett. Augusztusi indulása óta mintegy 13-14 ezer kilométert tett meg. Hogy hazatér-e, azt nem tudni, mert a fiatal fehér gólyák az első telelés után kóborolnak, s nagy részük nem jön még vissza a majdani költőterületére. Csak 3-4 éves korukban kezdenek fészkelésbe, de jelentős részük első éves korában elpusztul.

Tisza megtett útja 2012. augusztus és 2013. április 16. között. Pirossal az eltűnéséig megtett út látható, sárgával a 2012. október 7. utániForrás: MME

Az Afrikát elérő három fiatal jeladós gólya közül Tisza az egyetlen, amelyik elindult északi irányba és elhagyta Afrikát. Patakról és a Szlovákiában jelölt Oliverről régóta nincsenek friss adatok, de remélhetően valamikor az ő jeladójuk is újra bejelentkezik.