Az amerikai kisvárost felbolygatta a hír: két fiú rátalált a régóta keresett "nagylábú", a tibeti jeti amerikai megfelelőjének lábfejére. A törvényszéki orvosszakértő azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket.

A Patriot Ledger című helyi újság beszámolója szerint március 29-én Steven Leanues lakeville-i rendőrőrmestert egy különös, nagy méretű emberi lábfejhez hasonlító maradványhoz hívta ki két fiú a közeli erdőben. A helyi rendőrfőnök orvosszakértőhöz küldte a leletet, aki megállapította, hogy nem emberé, bár nagyon hasonló felépítésű. A szakember szerint minden valószínűség szerint egy grizzly végtagjára találtak rá a fiúk.

Lakeville Police Department
A grizzlylábnak bizonyult "bigfootmaradvány"

Bár a helyszínelős sorozatokon felnövő generációk számára első hallásra különösnek tűnhet, a rendőrök mégis elég sokszor találkoznak olyan - erősen lebomlott - testrészekkel, amelyekről első ránézésre nem könnyű megmondani, hogy emberi vagy állati maradványokról van-e szó.

2004-ben például egy férfi egy borítékba tett, összegumizott ujjakra akadt kocsija tisztítása közben. A rendőrök és két megyei halottkém is arra a meggyőződésre jutott, hogy emberi maradványokról van szó, amely valószínűleg egy gyermektől vagy egy nőtől származik. A rejtély azonban egyre mélyült, mert a csontváz többi részét sosem találták meg, és senki eltűnését nem jelentették. A kezet végül elküldték az állami törvényszéki laboratóriumba, ahol megállapították, hogy medvemancsról van szó.

A rejtélyes esetek többségében egyébként a végtagmaradványokról az derül ki, hogy medvéhez tartoztak, mert a medve végtagcsontjainak anatómiája nagyon hasonlít az emberéihez - pláne, ha nagyon rossz állapotban lévő tetemről van szó.

Úgy tűnik tehát, hogy a nagylábú (bigfoot) felfedezése továbbra is várat magára, a rejtélyes lényben hívők bánatára. Pedig nagytestű, akár embernél is magasabb, bozontos bundájú, de csupasz, az emberekéhez hasonló arcú lények - a beszámolók szerint - szinte minden kontinensen előfordulnak. Élőhelyük szerint különböző névvel illetik őket. Az Egyesült Államokban a bigfoot (nagylábú), Kanadában a sasquatch, Ausztráliában a yowie, Brazíliában a mapinguari, Dél-Amerika más vidékein a maricoxi, a Himalájában a jeti, Kínában pedig a jeren borzolja a kedélyeket. Hasonló megjelenésükön kívül van még egy közös vonásuk: eddig soha egyetlen bizonyító erejű példányt nem sikerült bemutatni közülük.