Szamárnak nem érdemes hátat fordítani

Vágólapra másolva!
A szamarak sem agresszív állatok, de nagyobb egyéniségek a lovaknál, és a kedélyállapotuk is hullámzó. Ha rossz napjuk van, vagy éppen szaporodási időszakban vannak, brutális dolgokra képesek.
Vágólapra másolva!

Két feldühödött szamár tépett szét egy 65 éves nyugdíjas tűzoltót a Vas megyei Magyarszecsőd mellett - írta a Bors. A lap szerint a két állat a motorjáról szedte le a férfit, és mintegy ötven métert hurcolták. A ruháját letépték róla, és az egyik végtagját is leharapták.

"Nem jellemző a szamarakra, hogy agresszívak lennének" - mondta az [origo]-nak Veres Imre, a Magyarországi Szamártenyésztők Egyesületének elnöke. "Hetven szamarunk van, és sosem sértettek meg senkit. A mieink szarvasmarhákkal járnak ki, rendszeresen találkoznak emberekkel, de sosem történt semmi." Veres szerint a szamarak akkor válhatnak agresszívvá, ha nem megfelelőek a tartási körülmények.

Forrás: flickr.com/bagsgroove

Dr. Lantos Zoltán, a járási hivatal főállatorvosa az [origo]-nak azt mondta, hogy az állatok tartási körülményei teljesen átlagosak a Magyarszecsőd melletti tanyán. A két állat közül az egyik csődör, a másik kanca, és az állatorvos szerint elképzelhető, hogy a hím a nőstényt vagy a területét próbálta védelmezni.

Az állatorvos elmondta, hogy a támadást senki sem látta, így a halál pontos okát a kórbonctani vizsgálat fogja eldönteni. "Az biztos, hogy szamár által okozott sérülések voltak az elhunyt különböző testrészein. Növényevő-harapások voltak rajta, ezek a fogak lenyomata alapján egyértelműen felismerhetőek."

Ez volt az első ismert hazai eset

Az állatok jelenleg kéthetes megfigyelés alatt állnak, hogy kizárják a különböző betegségeket, például az idegrendszeri tüneteket is okozó veszettséget. Az állatorvos szerint azonban semmi nem utal arra, hogy a szamarak betegek lennének, és minimális az esélye, hogy veszettséggel fertőződtek volna. A karantén letelte után a jegyző dönt majd az állatok sorsáról. Ha veszélyesnek minősítik őket, akkor a tulajdonosnak kell majd gondoskodni arról, hogy az állatok megfelelő körülmények között, elzártan éljenek. Megkerestük Magyarszecsőd jegyzőjét, dr. Baranyai Rolandot, aki egyelőre nem adhatott további információt az esetről.

Forrás: flickr.com/mdpettitt

Ritkaságnak számít, hogy egy szamár halálos sérüléseket okozzon egy embernek, pedig fizikai méretei alapján akár egy jól irányzott rúgás is elég lenne hozzá. Az állatorvos szerint Magyarországon hasonló eset még nem történt, ez az első alkalom, hogy valaki szamártámadásban hunyt el. 2012 augusztusában Texasban volt ilyesmire példa, amikor Hollywood Park település polgármesterét halálos szamártámadás érte a farmján. Az eset pontos körülményei ott sem ismertek, csupán az elhunyton és a szamáron talált nyomok alapján következtették ki, hogy az állat okozhatta a 65 éves férfi halálát.

Kiszámíthatatlan kedélyállapot

A Budakeszi Vadaspark szamarakkal foglalkozó munkatársa szerint nincs nagy különbség a lovak és a szamarak viselkedésében, de a szamarak makacsabb állatok. Ha például nincs kedvük mozogni, akkor lecövekelnek, és senki nem tudja rávenni őket, hogy megmozduljanak. Kedélyállapotuk is hullámzóbb, kiszámíthatatlan, hogy milyen kedvük van. A szamarak hangulata sok mindentől függ, például hogy milyen az időjárás, vagy milyen nehéz napjuk volt. A lovakhoz képest mindenképp nagyobb egyéniségek, nem hódolnak be annyira az embernek - mondta az állatgondozó.

Szamarakat korábban főképp azért szerettek tartani, mert nem válogatósak, szívós, a betegségeknek ellenálló állatok, viszont valóban nehéz a természetük. Ha valamiért elvesztik a türelmüket, akkor nem érdemes hátat fordítani nekik, mert odacsíphetnek a fogukkal, vagy tarkón haraphatják az embert. A szaporodási időszakban (sárláskor) ez a viselkedés még fokozottabb lehet, és bár náluk a hátrafelé kirúgás nem jellemző, még ez is előfordulhat. Ha egy bevadult csődör - akár ló, akár szamár - a földre dönti az embert, akkor komolyan meg is tudja harapni - mondta az állatgondozó.

http://www.youtube.com/embed/0s06_K21Ql0

Szamár támad egy malacra