Épségben landoltak az orosz űregerek

Vágólapra másolva!
Épségben landolt vasárnap az orosz-kazah határ közelében az az űrkapszula, amelyben egerek, gekkók és különböző mikroorganizmusok töltöttek harminc napot az űrben.
Vágólapra másolva!

Az űrkapszula moszkvai idő szerint reggel fél hét után két perccel ért földet száz kilométerre Orenburgtól, a kazah-orosz határ közelében, egy mezőn - írja a ZeeNews hírportál.

A Bion-M1 űrkapszulában nyolc darab mongol futóegér, negyvenöt mezei egér, tizenöt gekkó, illetve kígyók és különböző palántákat és mikroorganizmusokat tartalmazó tárolók voltak. A kapszula harminc napot töltött az űrben, melynek során hetven különböző - fiziológiai, genetikai és molekuláris biológiai - tudományos kísérletet végeztek el az állatokon. Korábban még semmilyen más állat nem töltött egyedül ilyen hosszú időt az űrben.

Ezeknek az eredményeit a későbbiekben a Marsra induló missziók során fogják hasznosítani a Roszkozmosz orosz űrügynökség szerint. A kísérletek során egyebek mellett azt vizsgálták, hogy miként reagál a rágcsálók szervezete a súlytalanságra és a sugárzásra.