Kiderült, mit evett a korai ember

Dr. Zeray Alemseged (jobbra) az etiópiai ásatási helyen
Vágólapra másolva!
Mintegy 3,5 millió éve jelentős változás következett be az emberelődök táplálkozásában. Falevelek és gyümölcsök mellett fű- és sásféléket, valamint pozsgás növényeket is kezdtek fogyasztani.
Vágólapra másolva!

Az emberek ősei 3,5 millió évvel ezelőttig szinte kizárólag faleveleket és gyümölcsöket fogyasztottak némi cserjével és lágyszárú növénnyel kiegészítve. Ez az étrend megfelelt a mai gorillák és csimpánzok étrendjének. Nagyjából 3,5 millió éve azonban változás következett be. A korai homininák, például az Australopithecus afarensis és a Kenyanthropus platyops elkezdtek fű- és sásféléket, valamint pozsgás növényeket is enni, illetve az is lehet, hogy olyan állatokat kezdtek fogyasztani, amelyek étrendjén ezek a növények szerepeltek.

Az étrendi változás kiolvasható őseink fogzománcának kémiai összetételéből - olvasható az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent, négy cikkből álló összeállításban.

"Ezek a cikkek a jelenleg elképzelhető legalaposabb izotópos tanulmányokat képviselik, amelyek a korai emberek étrendjével foglalkoznak" - mondta dr. Zeresenay Alemseged, a Kaliforniai Tudományos Akadémia antropológiai szakosztályának elnöke, két cikk társszerzője. "Mivel a táplálkozás a legfontosabb tényező egy élőlény élettanának, viselkedésének és környezettel való kölcsönhatásának meghatározásakor, ezek az eredmények új bepillantást engednek az evolúciónkat alakító mechanizmusokba."

Dr. Zeresenay Alemseged (jobbra) a dikikai (Etiópia) ásatási helyen Forrás: California Academy of Sciences

A növényeket fotoszintézisük alapján három csoportra lehet osztani: C3, C4 és CAM. A C3 növények (fák, cserjék és lágyszárúak) kémiailag megkülönböztethetők a C4/CAM növényektől (fű- és sásfélék és pozsgások), mert ez utóbbiak nagyobb mennyiségű nehezebb szénizotópot (C-13) építenek be a szöveteikbe. Amikor a növényeket megeszik, akkor az izotópok az állat saját szöveteibe épülnek be, többek közt a fejlődő fogak zománcába. A kutatók még évmilliók múlva is képesek meghatározni a C-13 relatív mennyiségét a fogzománcban, és ebből következtetni a C3, illetve a C4/CAM növények arányára az állat étrendjében.

A mostani tanulmányok kimutatták, hogy 3,5 millió éve jelentős eltolódás következett be a C4/CAM növények javára. Azt viszont nem tudják kimutatni a kutatások, hogy pontosan milyen ennivalókból származtak ezek a növények. Valószínűleg a C4/CAM növényi élelmek fűmagvak és gyökerek mellett növényevő állatokból, például termeszekből, sőt kisebb vadakból, illetve elhullott tetemekből származnak. 2010-ben például Alemseged és munkatársai írták le az eszközhasználattal egybekötött legősibb (3,4 millió éves) húsfogyasztást.

"Az izotópos jellemzőknek az új tanulmányokban dokumentált változása azzal a bizonyított ténnyel összekapcsolva, hogy a dikikai Australopithecus afarensis már nagyjából 3,5 millió éve fogyasztott húst, a faj étrendi alkalmazkodásának kiszélesedésére utal" - mondta Alemseged.

A mostani kutatási eredmények megkérdőjelezik több ma divatos táplálkozás, például a paleolit étrend helyességét. A paleolit étrend nem javasolja a gabonafélék magvainak fogyasztását, ellenben 50 százaléknál nagyobb részarányú állati eredetű élelmiszer fogyasztását tartja kívánatosnak. Láthatjuk azonban, hogy őseink jóval a földművelés elterjedése előtt is jórészt fűmagvakkal (nem nemesített gabonamagokkal) és egyéb növényekkel táplálkoztak, és a húsevés evolúciós mértékkel mérve "újabb" keletű szokása még nem változtathatta meg jelentősen az emberi szervezetet.