Egy magyar fotós felvételét a nap földtudományi képének  választották a NASA-nál.

A ködbe borult Budapest látható azon a felvételen, amelyet 2013. június 1-jén a NASA Earth Science Picture of the Day weboldalán a nap képének választottak. A képet Mayer Miklós 2011. január 17-én készítette a Hármashatár-hegyről.

Mayer Miklós felvétele a ködbe borult BudapestrőlForrás: Mayer Miklós

A közvetlenül napkelte után készült képen csak a 203 méter magas óbudai Főtáv kémény teteje látszik ki a ködből. Mayer Miklós panorámaképet is készített a városról, ez itt érhető el, míg az ugyanarról a helyről, de tiszta időben készült csodálatos felvétel a szerző blogjában tekinthető meg.

A kép az úgynevezett sugárzási ködök klasszikus példája: a fokozatosan lehűlő felszín fölötti nedves levegőréteg is lehűl, így egyre kevesebb nedvességet képes magában tartani. Amikor eléri az úgynevezett harmatpontot, kicsapódik belőle a vízgőz, és felszíni felhő, azaz köd képződik. Ez a folyamat általában tiszta téli éjszakákon fordul elő, és általában csak néhány méteres, néhány tízméteres ködréteget hoz létre. Időnként azonban - mint ebben az esetben is - jóval vastagabb ködpárna is létrejöhet. A köd felett egy tiszta, átlátszó és melegebb levegőréteg van, és a kép tetején, a horizonton még a 80 kilométerre lévő Mátra is látszik.