Fúziós hajtóművel hódítjuk meg a Naprendszert

2013.06.12. 09:23

A NASA egyik tudományos igazgatója szerint az atommag-fúzióval működő rakéták teszik lehetővé az emberiség következő nagy lépéseit az űrben.

A fúziós hajtóművek a mainak töredékére rövidítik majd az űrutazással töltött időt. Míg például a Cassini űrszonda hét év alatt ért a Szaturnuszhoz, egy atommag-fúzióval meghajtott űrhajó pár hónap alatt megtehetné ezt az utat – idézi a Space.com űrkutatási hírportál John Grunsfeld, a NASA egyik tudományos igazgatójának gondolatait. Grunsfeld szerint a fúziós meghajtás lesz az, amely valóban megnyitja a Naprendszert az ember előtt.

Egy fúziós űrhajó terve. A napelemek gyűjtenék össze a fúzió beindításához szükséges energiátForrás: University of Washington, MSNW

Való igaz, hogy a jelenlegi, kémiai rakétákkal igen lassan haladunk. Az űrkorszak 1957-es nyitánya óta az ember még csak a Holdra jutott el. A jelenlegi technológiával a következő lépés, a Mars-utazás is körülbelül 500 napig tartana (a visszaúttal együtt). Fúziós hajtóművel ez kb. 30 nap lenne.

A rövidebb űrutazás előnyeit nem kell sokat ecsetelni, gondoljunk csak az űrhajósok kisebb sugárterhelésére (ehhez éppen most végezték el az első méréseket), vagy arra, hogy mennyivel kevesebb élelmiszert és vizet kellene szállítani.

A NASA több új meghajtási lehetőséget vizsgál, amelyek között egyelőre csak a sci-fi-regényekből ismert technológiák is vannak (pl. antianyag- és hiperhajtómű). Ezeknél valamivel könnyebben megvalósíthatónak tűnik az atommag-fúziós hajtómű, amihez persze először az atommag-fúziót kellene szabályozott körülmények között megvalósítani (egyelőre csak a hidrogénbombában sikerült). A NASA több kutatócsoportot támogat ezzel a céllal, ezek egyike a Washington Egyetemen működik.