Közülük léphet valaki először a Marsra

2013.06.18. 12:59

Nyolc új űrhajóst, négy nőt és négy férfit választott ki a NASA a távolabbi célpontok eléréséhez.

A NASA június 17-én nyilvánosságra hozta legújabb űrhajósainak névsorát. A négy nőt és négy férfit 6100 jelentkezőből választották ki, másfél év alatt. Közülük kerülhetnek ki azok az emberek, akik először lépnek egy kisbolygó vagy egy másik bolygó, konkrétan a Mars felszínére - őket már eleve így fogják kiképezni. Ők lehetnek az elsők, akik ismét egy amerikai építésű űrhajóval (Orion) hagyják el a Földet.

A 34 és 39 év közötti új űrhajósok eredetileg kutatók és katonákForrás: NASA

Felső sor, balról jobbra: 

Josh A. Cassada: 39 éves fizikus, korábban haditengerészeti pilóta. A Quantum Opus kvantumoptikával foglalkozó cég társalapítója és technológiai vezetője.

Victor J. Glover: 37 éves, az amerikai haditengerészet tisztje. F/A-18 pilóta, az amerikai kongresszus haditengerészeti tanácsának tagja.

Tyler N. Hague: 37 éves, az amerikai légierő ezredese. Jelenleg a Védelmi Minisztérium bombakereső szerkezetek fejlesztésével foglalkozó szervezetének helyettes vezetője.

Nicole Aunapu Mann: 35 éves, az amerikai tengerészgyalogság őrnagya. F/A-18 pilóta, a Patuxent folyónál lévő haditengerészeti bázison állomásozik.

Alsó sor, balról jobbra: 

Christina M. Hammock: 34 éves, az amerikai Nemzeti Óceán- és Atmoszférakutató Intézet (NOAA) amerikai-szamoai részlegének vezetője.

Anne C. McClain: 34 éves, az amerikai hadsereg őrnagya, OH-58 helikopterpilóta.

Jessica U. Meir: 35 éves, a Harvard orvosi karának aneszteziológus professzora. Egyik diplomáját a Nemzetközi Űregyetemen szerezte.

Andrew R. Morgan: 37 éves orvos, az amerikai hadsereg őrnagya. Sürgősségi orvosként és repülőorvosként is dolgozott a hadseregnél, jelenleg sportorvosi tanulmányait végzi.

Rajtuk kívül a NASA-nak 49 aktív űrhajósa van, a legutóbbi 9 fő 2011-ben vizsgázott (de még nem repült). Közülük a fiatalabbaknak van a legnagyobb esélye arra, hogy ők is szóba jöhessenek a Mars-utazásnál.