Egymilliárd mérföldről fotózzák le a Földet

fotó a Földről, Cassini
Vágólapra másolva!
Különleges képet készít a Földről a Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda július közepén. A felvételen a Szaturnusz gyűrűi hátterében bújik majd meg a Föld.
Vágólapra másolva!

A Föld csupán egy pixel lesz azon a képen, amelyet közel 1 milliárd mérföld, vagyis 1,6 milliárd kilométer távolságból készít majd júliusban a Cassini űrszonda. A Cassini kameráit kezelő csapat vezetője, Carolyn Porco bízik benne, hogy a kép olyan ismert lesz, mint a Voyager-1 űrszonda 1990-es felvétele, a Halványkék pötty (Pale Blue Dot).

Ezt az oldalát mutatja majd a Föld a Cassini felé július 19-én Forrás: NASA

Porco a 23 évvel ezelőtti kép készítésében is közreműködött. A két felvétel között az eltérő távolságon kívül (az első 6 milliárd kilométerről készült) szerinte lényeges különbség, hogy most az emberek tudni fogják, hogy fotózzák őket, így akár integethetnek is - bár látszani nem fognak. A képet július 19-én pénteken, magyar idő szerint 23.27 és 23.42 között fogják elkészíteni.

A Szaturnusz gyűrűi alatt fog megbújni a Föld Forrás: NASA

A Föld már korábban is a Cassini kamerái elé került, de a körülmények sosem voltak ideálisak. Porco ezért a Cassini pályáját tanulmányozva kereste meg a legalkalmasabb időpontot a kép elkészítéséhez. A szonda csak olyankor tudja lefotózni a Földet, ha a Nap a Szaturnusz takarásában van, ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy a direkt sugárzás tönkreteszi a Cassini műszereit.

A Voyager űrszonda 1990-es felvételén a Föld a jobb szélső barna sáv közepénél, egy apró pöttyként látható Forrás: NASA

Az 1997-ben startolt, és a Szaturnuszhoz 2004-ben érkező Cassini űrszonda munkája már csak néhány évig tart. A tervek szerint ugyanis 2017-ben a Szaturnusz légkörébe irányítják, ahol megsemmisül. A NASA költségvetési megszorításai miatt azonban az is elképzelhető, hogy erre már hamarabb sor kerül.

A szonda hátrelévő éveire a kutatók olyan manővereket terveznek, amelyeket korábban túl kockázatosnak ítéltek. Az egyik ilyen elképzelés, hogy a legbelső, C-gyűrűhöz vezérlik, hogy minden eddiginél részletesebb adatokhoz jussanak a bolygó gyűrűiről.