Így fut a lávaművész az izzó lávafolyamon

Lávafolyam, Hawaii Volcanoes National Park
Vágólapra másolva!
Meglepő videó kering a neten: egy férfi szalad végig az Etna izzó lávafolyamán. Mi a magyarázata, hogy épségben megússza?
Vágólapra másolva!

A videón látható lávafolyam meglehetősen lassan mozog, és fekete kéreg látható a tetején. Ez arra utal, hogy viszonylag hidegebb, úgynevezett aa-láváról (rögös láva) van szó, amely sokkal nyúlósabb, viszkózusabb, mint a folyósabb, forróbb pahoehoe-láva, amely a legtöbb embernek eszébe jut, ha lávafolyamról hall.

Lávaművész futása az Etna lávafolyásán

Az Etna lávafolyamai gyorsan kérgesednek, mert nagy a láva (kb. 1000 Celsius-fok) és a levegő (kb. 25 Celsius-fok) közti hőmérsékletkülönbség, ezért a láva felszíne félig hajlékony kéreggé keményedik. Az álló fiatalemberek alapján a lávafolyam nem túl nagy, mivel a futó társai alig néhány méterre állnak a folyástól. Maga a folyam szilárd lávaval körülvett kis csatornában mozog. "Véleményem szerint ez a kis folyás elég messze van a kürtőtől" - írja a felvételt elemző geológus, Erik Klemetti a Wired blogján.

A láván futni akkor lehet, ha a kéreg elég vastag ahhoz, hogy ne szakadjon be a gyorsan futó ember lába alatt, írja Klemetti. Ugyanis a lávafutás legfőbb veszélye, hogy beszakadhat a kéreg a vakmerő vállalkozó lába alatt, illetve a nagy hőség miatt meggyulladhat az ember bakancsa (mint a magát "lávaművésznek" nevező fiatalember utolsó lépésénél látszik).

"Tehát a lávafutás akkor lehetséges, ha megfelelő - 'hűvös' és lassú - lávafolyást választ ki az ember, gyorsan lépked és szerencséje is van" - összegzi véleményét Klemetti. Ennek ellenére senkinek sem ajánlja kipróbálásra ezt az extrém "sportot", bár hozzáteszi, hogy a lávafolyások jelentik még mindig a legkisebb veszélyt az emberek számára azok közül, amelyekkel a vulkánok meglephetik az embereket.