Lakható övezeteket fedeztek fel egy csillag körül

Vágólapra másolva!
Lakható övezettel rendelkező csillagrendszerre bukkantak az Európai Déli Obszervatórium csillagászai a Skorpió csillagképben, három olyan "szuperfölddel", amelyeken a körülmények feltehetően lehetővé teszik a víz folyékony halmazállapotú létét.
Vágólapra másolva!

Lakható övezetet fedeztek fel a csillagászok az ESO 3,6 méter átmérőjű chilei teleszkópjának nagy pontosságú spektrográfja (HARPS) segítségével a Napunk egyharmadáénak megfelelő tömegű Gliese 667C csillag körül - írja az Európai Déli Obszervatórium (ESO) közleménye.

A Gliese 667C-hez tartozó három csillag alkotta rendszert nemcsak azért tanulmányozzák a tudósok kimerítően, mert Naprendszerünk közvetlen közelében található (attól mindössze 22 fényévnyire), de azért is, mert meglepően hasonlít rá, így a potenciálisan lakható exobolygókra irányuló kutatás egyik célpontja.

"Tudjuk a korábbi kutatásokból, hogy a Gliese 667C-t három bolygó veszi körül, ellenőrizni akartuk tehát más bolygók esetleges létezését" - magyarázta Mikko Tuomi, a nagy-britanniai Hertfordshire-i Egyetem kutatója. "Az újabb megfigyeléseket hozzátéve és a már meglévő adatokat felülvizsgálva megerősíthettük e három égitest létezését, és újakat is felfedeztünk" - tette hozzá.

A csillagászok összesen legalább öt bolygót találtak, a két másik létezése még megerősítésre vár. A rendszerben egyebek mellett feltehetően három szuperföld található, amelyek nagyobbak, mint a Föld, de kisebbek, mint az Uránusz vagy a Neptunusz, és valószínűleg sziklásak. Ezek foglalják el a csillag lakható övezetét, a csillag körül húzódó keskeny sávot, amelyen belül a víz feltehetően folyékony állapotban van, ha a körülmények megfelelőek, és amelyben így esetlegesen létrejöhetett valamilyen életforma.

"Most először találtunk három ilyen típusú bolygót egyetlen csillagrendszernek ebben az övezetében" - hangsúlyozta az ESO.

Az eredmény Rory Barnes, a tanulmány társszerzője szerint biztató, hiszen ezek után elegendő szerinte egyetlen csillagot megfigyelni ahhoz, hogy több bolygót fedezzenek fel, ahelyett, hogy tíz csillagot figyelnének meg egyetlen elvileg lakható bolygó felfedezéséhez.