Hangos énekű új madárfajt fedeztek fel

2013.06.26. 14:10

Fején narancsszínű tollkoronát viselő új poszátafélét fedeztek fel a kambodzsai fővárosban - jelentette be szerdán közleményében a Wildlife Conservation Society (WCS). A természetvédelmi szervezet szerint a madár élőhelye veszélyben van.

Az Orthotomus chaktomuk (kambodzsai varrómadár) névre keresztelt madarat Phnompen több részében, illetve a másfél milliós város közelében is felfedezték.

A madarat jellegzetes szürke, vörös és fehér tollazatáról, valamint hangos énekéről lehet felismerni – írta a WCS, amely a BirdLife International nemzetközi természetvédelmi szervezettel és más tudósokkal együtt tette a felfedezést.

"Nem mindennapi esemény, hogy egy népes városban korábban nem ismert madárfajt találnak" – nyilatkozta a médiának Simon Mahood, a WCS munkatársa. "A felfedezés arra enged következtetni, hogy ismert és meglepő helyeken is találhatunk még új fajokat".

Orthotomus chaktomuk, KambodzsaForrás: AFP/Wildlife Conservation Society/Ashish John


A kambodzsai varrómadár sík vidéken, sűrű bokrokban él, az ilyen hely ritka ugyan Phnompenben, de annál gyakoribb a főváros környékén, ahol számos egyed él.

Hong Csamnan, a kambodzsai erdészeti hivatal munkatársa szerint elképzelhető, hogy a madarat az ország más részein is megtalálják.

A kutatócsoport javasolja, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vegye fel az új verébfajt a mérsékelten fenyegetett fajok listájára, mivel élőhelye hanyatlóban van, és azt tovább veszélyeztetheti az urbanizáció és a mezőgazdasági fejlődés.

"Ázsiában látványos madárkoncentráció él, amelyet azonban egyre nagyobb veszélyek fenyegetnek a területfejlesztési tervektől a növekvő vadászatig" - hangsúlyozta Steve Zack, a WCS madárvédelemmel foglalkozó felelőse.

A Mekong-térség (Vietnam, Kambodzsa, Laosz, Thaiföld, Mianmar és a kínai Jünnan tartomány) biológiai sokfélesége kiemelkedő, évről-évre új fajokat fedeznek fel itt. 2011-ben több mint 120 új fajt azonosítottak a térségben.