Napi hatszori orgazmus, a bal lábon

Vágólapra másolva!
Egy 55 éves holland nő szokatlan panasszal fordult az orvosához: naponta ötször-hatszor is olyan orgazmusa volt, amely semmilyen szexuális képzelgéshez nem kötődött, ráadásul az érzés mindig a bal lábáról indult ki.
Vágólapra másolva!

A nő agyát és lábát MRI vizsgálatnak vetették alá, de semmilyen kóros elváltozást nem tapasztaltak - írja a LiveScience. Más tesztek azonban különbségeket mutattak ki a két láb idegi érzékelése között, amikor pedig a bal lábat enyhe elektromos áramütés alá helyezték, a nő átélte az orgazmust.

Amikor a gerincnél a bal lábától futó idegi csatornát érzéstelenítették, a panaszok azonnal megszűntek. Az eset felkeltette a kutató-orvosok érdeklődését, akik úgy vélik, hogy a jelenség az agyműködés zavarára vezethető vissza.

A nő a panaszok megjelenése előtt másfél évvel súlyos fertőzés miatt három hetet töltött egy kórház intenzív osztályán, részben kómában. Amikor kikerült a kórházból, alkalomszerűen égő, viszkető érzésről panaszkodott, ugyancsak a bal lábán.

Érdekes módon a lábakról és a vagináról beérkező ingerek ugyanott csatlakoznak a gerincvelőhöz. A nőnek átmenetileg nem működtek a lábon lévő idegvégződései, amikor azonban a működésük helyreállt, az agy már „elfelejtett” különbséget tenni a két inger között, és gyakran összekeveri azokat.

A láb-orgazmus szindrómának elnevezett jelenség az első eset, amelyről a kutatóknak tudomása van. Az orvosok úgy vélik, másoknál is előfordulhat, de vélhetően nem jelentik az eseteket. Pedig nem pszichológiai, hanem egyszerű neurológiai problémáról van szó, amelynek értik a mechanizmusát, és kezelni is tudják.