Elpusztult egy fiatal zsiráfbika Szegeden

2013.07.09. 16:48

Elpusztult a Szegedi Vadaspark legfiatalabb zsiráfbikája, Atlant. A hím szudáni zsiráf szombaton esett össze. Az állatorvosok, gondozók munkája ellenére sem sikerült megmenteni az életét.

A gondozók már hetek óta tudtak arról, hogy beteg a Párizsból tavaly májusban Szegedre érkezett zsiráf. Figyelték, vizsgálták a rossz kondícióban lévő állatot, azonban a betegségének pontos okát nem tudták, és remélték, hogy állapota a kezelések folytán javulni fog.

Az egyre soványabbá váló zsiráf ügyében a vadaspark állatorvosa a fővárosi és a nyíregyházi állatkertek vezető szakembereivel is konzultált, illetve megtörtént az ilyenkor kötelező széklet- és vérvizsgálat – közölte kedden a vadaspark igazgatója, Veprik Róbert. A zsiráfnál konkrétan meghatározható betegséget, vírusfertőzést nem lehetett kimutatni. Vérszegénységet sikerült csak megállapítani, illetve gyanítható volt az is, hogy idegen test került a szervezetébe.

Az antibiotikumos kezelés és a folyamatos figyelem mellett a szakemberek mást nem tudtak tenni, hiszen az állat altatásban végzett műtétje végzetes lett volna a speciális keringési rendszerük miatt. Ugyanez volt az oka annak, hogy az elgyengült és összeesett zsiráf már talpra állni sem tudott az infúziós kezelés ellenére.

A boncolás során a vese-, máj- és bélrendszeri problémára utaló jeleket talált a vadaspark állatorvosa, illetve egy lenyelt idegen testet is a recés gyomorban, amely feltehetően nagyon régóta lehetett a szervezetében, majd gyomorelzáródást okozott, így váltva ki a végzetessé váló betegségét - magyarázta a vadaspark igazgatója.

Thabo és Luke, a 2011 óta Szegeden nevelt zsiráf testvérpár továbbra is egészséges. Miután Atlant pusztulása nem a rossz tartási körülményeknek következménye, a vadaspark továbbra is tárgyal a zsiráf fajmegmentési programmal, hogy mielőbb szaporodó csapatot tudjanak kialakítani a zsiráfházban. A visszajelzések szerint ennek meg is van a reális esélye a közeljövőben.

A zsiráfnak összesen kilenc alfaja ismert, a Szegeden látható Luke és Thabo Rotschild-zsiráf Kenya, Uganda és Szudán szavannáin őshonos. Atlant a szudáni alfajhoz tartozott (Giraffa camelopardalis antiquorum). Ezek az állatok jellemzően a Közép-afrikai Köztársaság és Csád területén fordulnak elő. A zsiráfok hajdan sok helyütt előfordultak Afrikában a Szaharától délre, ma azonban már csak elszigetelt populációik élnek.