Minden eddiginél magasabbra ugrott az űrszöcske

SpaceX Grasshopper rakétája
Vágólapra másolva!
Rekordmagasságba emelkedett a legutolsó tesztrepülés során a SpaceX cég újrahasznosítható rakétája. A Grasshopper (Szöcske) nevű rakéta ugrását egy robothelikopterre szerelt kamerával vették fel.
Vágólapra másolva!

A júniusi tesztrepülés során a SpaceX kísérleti Grasshopper rakétája körülbelül 1 percet töltött a levegőben, és 325 méterig emelkedett. Az űrszöcske ezt követően lassan és problémamentesen landolt a cég texasi fejlesztési központjában.

A repülésről készült felvételt a napokban tette közzé a SpaceX. Az eseményt egy hatpropelleres robothelikopterre (hexacopter) szerelt kamerával örökítették meg a levegőből.

A legtöbb rakétát egyszer használatosra tervezik, ezek feladatuk végeztével megsemmisülnek a légkörben. A függőleges landolásra képes Grasshoppert azonban a SpaceX egy újrafelhasználható rakétának szánja. A körülbelül 10 emelet magas rakéta a Falcon-9 rakéta első fázisát, a Merlin 1D hajtóművet tartalmazza, és négy acélból készült, hidraulikus lába van.

A tesztrepülések során fokozatosan egyre nagyobb magasságokba jutnak el a Grasshopperrel. A rakéta a kezdeti 2,5 méter után idén áprilisban már 250 méterig emelkedett, ezt sikerült most felülmúlni a júniusi tesztek során.