Ez volt az egyik legfurább pofájú dinoszaurusz

Nasutoceratops
Vágólapra másolva!
A fura küllemű dinoszauruszok között előkelő helyet foglal el az amerikai paleontológusok által most leírt, Utahban talált Nasutoceratops.
Vágólapra másolva!

A most leírt dinoszauruszt nemrég ásták ki a paleontológusok a Utah állambeli Grand Staircase-Escalante Nemzeti Emlékhelyen. A Nasutoceratops (azaz nagyorrú szarvaspofájú) a Triceratops távoli rokona, de talán még bizarrabb küllemű. Az 5 méter hosszú dinoszaurusznak hatalmas, csőrszerű szájban végződő orra és több, hegyes, az egyméteres hosszt is elérő szarva volt.

A kutatócsoportnak Proceedings of the Royal Society B online kiadásában megjelent beszámolója szerint az állat mintegy 76 millió éve élt egy mocsaras szubtrópusi területen, amelyet a geológusok Laramidiának neveznek. Ez akkor alakult ki, amikor egy beltenger feltöltötte és kettéosztotta Észak-Amerika közepét.

A Nasutoceratops rekonstrukciója Forrás: Raul Martin/Science

A dinoszaurusz nem szaglásra használta hatalmas orrát, a szarvas dinoszauruszok szagérzékelő szerve ugyanis hátrébb volt a fejen, az agy közelében. Egyelőre tehát rejtély, mi célt szolgálhatott egy ilyen orr. A kutatók úgy vélik, hogy az összetett felépítésű szerv valószínűleg a nőstények elbűvöléséhez és a hím versenytársak elkergetéséhez kellett.