Feketére festettek egy gyönyörű brit tavat

Blue Lagoon of Buxton, England, anglia
Vágólapra másolva!
Egy angol tó vize olyan gyönyörű kék, hogy mindenfelől vonzza a látogatókat. Vize azonban mérgező, így a hatóságok a víz feketére festésével próbálják elriasztani azokat, akik a tiltás ellenére fürdőznének.
Vágólapra másolva!

Az angliai Buxtonnál lévő Kék-lagúna (Blue Lagoon) türkizkék vize rengeteg látogatót vonz, csak az a baj, hogy a tó rendkívül mérgező. A víz csodás kéksége azonban annyira lenyűgöző, hogy a látogatók egy része a mindenfelé elhelyezett figyelmeztetések ellenére megmártózik a tóban. Ezért a buxtoni hatóságok drasztikus lépésre szánták el magukat: feketére festették a tó vizét, hogy elvegyék az emberek kedvét a fürdéstől.

A Kék-lagúna ugyanis valójában egy feltöltődött bányató, és rengeteg bányászatnál használt mérgező anyag halmozódott fel benne. A pH-ját rendkívül lúgossá (11,3) teszi a kalcium-oxid. A víz majdnem olyan lúgos, mint az ammónium-hidroxid (pH 11,5) és a fehérítő (pH 12,6). Ezenkívül a területen hulladéklerakó is működött, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

A Blue Lagoon eredeti színe Forrás: Flickr.com/Yadniloc

A tó mentén mindenütt ehhez hasonló táblák fogadják az embereket: "Vigyázat! A lagúna szennyezett vizében autóroncsok, állattetemek, ürülék, szemét található" vagy "Vigyázat! Ne menjen a vízbe a magas pH-szint miatt. Ez bőr- és szemirritációt, gyomorpanaszokat és gombás fertőzéseket okozhat!" A legriasztóbb pedig így hangzik: "Gondolkodjon! Ön úszna ammóniában vagy fehérítőben?"

Úgy tűnik azonban, hogy az emberek nem akarnak gondolkozni, és a figyelmeztetések ellenére bemennek úszni a tóba. A víz túl mérgező ahhoz, hogy el lehessen távolítani, ezért ez év júniusában feketére festették, hogy elvegyék az emberek kedvét a fürdőzéstől. (Itt nézheti meg, milyen lett a tó az akció után.)

A jelek szerint ez eddig beválik, mondják a helyi lakosok. A hétvégi kirándulók csalódottan fordulnak vissza, amikor meglátják a tó nemrég befestett vizét.