Az égboltra került a magyar asztrofotós

A Piszkéstetői Obszervatórium Schmidt-távcsöve
Vágólapra másolva!
A Piszkéstetői Obszervatóriumban újonnan felfedezett égitest a „(181298) Ladányi” nevet kapta.
Vágólapra másolva!

A Magyar Tudományos Akadémia kisbolygókutatási asszisztense, Sárneczky Krisztián - aki számos kibolygó felfedezését tudhatja magáénak - legújabban talált égitestének a felfedező jogán a (181298) Ladányi nevet adta. A névadás indoklásaként a Nemzetközi Csillagászati Unió az alábbiakat fogadta el: „Ladányi Tamás magyar amatőrcsillagász a The World At Night szervezet tagja. Asztrofotózással és kettőscsillagok tanulmányozásával foglalkozik. A Washington Double Star Catalog két új kettőscsillagot jegyzett be a neve alatt.”

Az animáción látható mozgó pont a Ladányi-kisbolygó Forrás: Sárneczky Krisztián

Az első kép 2006. augusztus 17-én született a kisbolygóról, amely akkor nagyon halvány, mindössze 19 magnitúdós volt. Azóta további mérések is készültek róla a világ több csillagvizsgálójának összefogásával. A publikált paraméterek szerint a „szikladarab” jelenleg a Mars és Jupiter között húzódó kisbolygó övezetben tartózkodik, és 5,29 év alatt kerüli meg a Napot.

A Piszkéstetői Obszervatórium Schmidt-távcsöve Forrás: Rácz Miklós

„Rendkívül megtisztelő számomra, hogy Krisztián az én családnevemet választotta újonnan felfedezett kisbolygójának a több évig tartó projekt zárásaként. Nehezen hiszem el, hogy megszolgáltam ezt az elismerést, de bízom benne, hogy nem véletlenül esett rám a választás, amely a jövőben komoly motivációt jelent majd számomra az asztrofotós munkám folytatásában” - olvasható Ladányi Tamás honlapján.