Ikerpáron kutatják az űrutazás genetikáját

Vágólapra másolva!
A hosszú ideig tartó súlytalanság állapotát vizsgálják az egyetlen amerikai egypetéjű űrhajós ikerpáron.
Vágólapra másolva!

Az egyetlen amerikai egypetéjű űrhajós ikerpár arra vállalkozik, hogy rajtuk kutassák a hosszú ideig tartó súlytalanság genetikai hatásait. Az egyik iker, Mark Kelly, aki eddig négy űrmissziót vezetett, köztük az Endeavour utolsó útját, a teszt Földön maradó tagja. Az űrhajós azért lépett ki az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kötelékéből 2011-ben, hogy ápolja feleségét, Gabrielle Giffordsot, aki akkor parlamenti képviselőként dolgozott. 2011 januárjában egy arizonai politikai rendezvényen egy fegyveres tüzet nyitott a tömegre, hat embert megölt, 26-ot megsebesített, köztük Giffords képviselőt.

A másik iker, Scott Kelly, aki két missziója után már veteránnak számít, a Nemzetközi Űrállomáson készül egészéves űrutazásra, amely a NASA történetének leghosszabb missziója lesz. Csak négy orosz asztronauta tartózkodott ugyanennyi ideig vagy tovább a ma már nem működő Mir űrállomáson.
John Charles, a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában működő humán kutatási program vezető tudósa elmondta, ez lesz az első alkalom, amikor az űrutazás genetikai hatásait vizsgálják. "Alapvetően megfigyelésre készülünk, meglátjuk, mit találunk" - tette hozzá. Az űrkutatási hivatal várja a tudósok kutatási javaslatait.

Az új-mexikói Albuquerque-ben élő Mark Kelly - testvére űrbéli tartózkodása idején - többször is Houstonba fog utazni, hogy vizsgálatokat végezzenek rajta.

A kutatók a súlytalanság okozta genetikai hatásokat szeretnék vizsgálni. "Reméljük, vérvizsgálatok és kérdőívek segítségével választ kaphatunk a kérdéseinkre, így lenne a legegyszerűbb. Ám felkészültünk a tudományos közélet bármiféle javaslatára, mely az űrutazás genetikai hatásainak megismerését ígéri" - magyarázta Charles. Az ikerkutatási javaslatokat szeptemberre várják.
Scott Kelly az orosz Mihail Kornyenkóval együtt 2015 márciusában lép az űrhajó fedélzetére, nagyjából egy hónappal a bátyjával közös ötvenedik születésnapjuk után.