Csomókban jöttek a hullócsillagok

2013.08.13. 12:59

Sokan láttak szép meteorokat, aki lemaradt, a következő napokban még simán próbálkozhat.

Augusztus 12-ről 13-ára virradó éjjel sok szép fényes hullócsillagot produkált a Perseidák meteorraj, ezt olvasóink levelei is bizonyítják. Bár az általunk megkérdezett csillagászok szerint az aktivitás átlagosnak számított, a jó időjárás és a kedvező holdfázis miatt sokan érezhették úgy, hogy régen láttak ennyi hullócsillagot augusztusban.

Ladányi Tamás asztrofotós a Bakonyban halszemoptikával készítette ezt a képet egy jellegzetesen színes Perseida meteor felvillanásáról a Szekeres és a Bika csillagképek társaságábanForrás: Ladányi Tamás/Astrophoto.hu

Ahogyan beharangozó cikkünkben is írtuk, a Perseidák "csomókban" jöttek: egymás után öt-hat fényes is feltűnt, majd hosszú percekig alig láttunk valamit.

Ami a folytatást illeti: a következő napokban még érdemes megpróbálkozni az észleléssel, a lecsengőben lévő maximumban van még esély szép tűzgömbökre is. Keddről szerdára virradó éjjel azonban az időjárás már nem lesz ennyire kedvező, sőt inkább felhőkkel számolhatunk. Szerdáról csütörtökre megint jobb lesz a láthatóság.

Németh István olvasónk Dél-Somogyban készült 33 másodperces videója valójában kétórányi felvétel felgyorsított változata