Már várta a felfedezőket a játék mackó

olinguito, új emlősfaj
Vágólapra másolva!
Az amerikai kutatók által újonnan leírt dél-amerikai emlős egy játék mackóra hasonlít: olyan, mint egy mackóképű mini mosómedve.
Vágólapra másolva!

Új emlősöket nagyon ritkán fedeznek fel napjainkban, pláne ilyen aranyosat, írják a Smithsonian kutatói, akik csütörtökön jelentették be az új emlősfaj felfedezését.

Az olinguitónak elnevezett vörösbarna ragadozó mintegy 35 centiméter hosszú, ugyanekkora farokkal. Tömege 1 kilogramm. Az éjszakai életmódú állat Ecuador és Kolumbia hegyi felhőerdeiben ugrál fáról fára. 35 év óta ez az első Dél-Amerikában felfedezett új emlősfaj.

A felfedezés pikantériája, hogy az állat egyszer már ott volt a kutatók orra előtt. Az utólagos elemzésekből kiderült, hogy egy olinguito élt már az Egyesült Államok állatkertjeiben. Akkoriban azonban tévesen - egy rokon fajként, olingóként - azonosították. A Ringerlnek nevezett szegény nőstényt ide-oda utaztatták a különféle állatkertek között, mert nem volt hajlandó szaporodni a többi állatkerti olingóval.

Olinguito Forrás: AFP

Pedig az 1976-ban elpusztult példány nem finnyás volt, hanem egyszerűen más fajba tartozott, mondta az emlőst most leíró zoológus, Kristofer Helgen, a Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeumának kurátora. Helgen akkor jött rá, hogy az olinguito nem azonos az olingóval, amikor az állat múzeumban tárolt bőrét és csontvázát vizsgálta.

Helgen 2006-ban vezetett expedíciót Dél-Amerikába, amelynek célja részben az olinguito megtalálása volt.

"Amikor kimentünk a terepre, rögtön az első éjjel rábukkantunk" - mondta a ZooKeys folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, Roland Kays. "Mintha csak ránk várt volna."

Az állat új fajként való leírására azonban még évekig várni kellett: egészen mostanáig, hogy a DNS-adatok is egyértelműen megerősítsék a kutatók sejtését.

Így visszatekintve a kutatók furcsállják, hogy korábban összekeverték a két fajt (az olinguitót az olingóval), annyira nagy közöttük az eltérés. Az olinguto kisebb, rövidebb a farka, kerekebb a pofája, kisebb a füle és sötétebb, tömöttebb a bundája.