Olyan a lábfejünk, mint a gorilláé

Vágólapra másolva!
Eddig azt hittük, hogy eltér a lábfejünk a főemlősökétől, de most kiderült, hogy sokkal jobban hasonlítunk az nagytestű emberszabású majmokra, mint gondoltuk volna.
Vágólapra másolva!

Az emberi láb sokkal hajlékonyabb, mint eddig vélték, leginkább a nagytestű emberszabású majmokéra hasonlít - állítja egy brit kutatás. Évtizedek óta abból indultak ki a tudósok, hogy az ember lábfeje alapvetően eltér a főemlősökétől: merev hosszanti és keresztboltozata a felegyenesedett járás egészen más súlyelosztása miatt alakult ki. Ez azonban nem így van - olvasható a Liverpooli Egyetem kutatóinak a brit tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmányában.

A Karl Bates vezette kutatócsoport az emberi lábfej mozgásának mechanikáját tanulmányozta. A vizsgálat során 45, különböző korú felnőttet kértek meg, hogy sétáljon egy olyan futószalagon, mely rögzítette a talp nyomáseloszlását. Az így nyert 25 ezer lenyomat és a filmfelvételek segítségével alkottak képet a járás dinamikájáról és a lábfejre ható erőkről.

A korábbi elmélettel ellentétben azt az eredményt kapták, hogy az egészséges felnőttek nagyjából kétharmada talpa középső részével is megérinti a talajt járás közben, tehát az ember lábfeje sokkal hajlékonyabb, mint gondolták. A tanulmány szerint a lábfej középső részének nyomáseloszlása nagy eltéréseket mutat, ez pedig erősen hasonlít a nagytestű emberszabású majmoknál kapott értékekre.

"Feltehető, hogy elődeink lábának hajlékonysága akkor alakult ki, mikor még nagyrészt a fán éltek. Valószínűleg a földre költözés átmeneti időszakában sem vált merev, gyors futómű a lábfejből. Feltételezzük, azért őrizte meg hajlékonyságát, hogy hosszú távon egyaránt boldogulhasson puhább és keményebb talajon is" - magyarázta Bates.