A német drón halál helyett életet hoz

Vágólapra másolva!
A távoli vidéken élő németeken segíthet egy új fejlesztésű drón. A szívinfarktusos beteg segítője indíthatná a repülőt, amely ejtőernyővel dobná le a defibrillátort.
Vágólapra másolva!

Defibrillátorral ellátott minidrónok menthetik meg a jövőben az embereket a hirtelen szívhaláltól, a prototípust pénteken mutatták be a németországi Halléban, ahol évente százezren halnak hirtelen szívhalált.

A drónokat vidéki, illetve nehezen megközelíthető helyeken tervezik bevetni, vészhelyzetben ugyanis minden perc számít - mondták el a fejlesztők. A német mentőszolgálatosok szakmai szervezete üdvözölte a kezdeményezést, de óvott attól, hogy a közvélemény túlzott reményeket fűzzön az ötlethez.

Egy különleges alkalmazás segítségével mobilkészülékről érkező vészhívás indítaná el a drónt, amely GPS-vezérlés segítségével jutna célba a beteghez. Ez persze feltételezi, hogy van valaki az ellátásra szoruló ember mellett, és leadja a riasztást. De az elképzelések szerint arra is lenne mód, hogy "hagyományos" vészhívást követően a mentősök indítsák útnak a drónt.

Az orvosi célokra használt minidrón prototípusának nyolc rotorja van, átmérője egy méter, hatótávolsága pedig 15 kilométer. A rászerelt defibrillátorral együtt 4,7 kilogrammot nyom, maximális sebessége 70 kilométer per óra. A 20 ezer eurós szerkezet egy kis ejtőernyővel dobná le az életmentő készüléket, amely bekapcsolása után iránymutatást ad a beteg segítőjének, hogy miként kell használni.