Zombi galambok lepték el Moszkvát

zombi galamb, oroszország, galamb ül egy tájékoztató táblán egy szentpétervári vasútállomáson
Vágólapra másolva!
Különös viselkedést mutatnak a máskor oly élénk galambok Moszkvában. Az állatok letargiáját valószínűleg egy súlyos betegség, a baromfipestis okozza.
Vágólapra másolva!

Moszkvába eljött a „galamb apokalipszis”, írja a Smithsonian blogja. A moszkvaiak azt vették észre, hogy a máskor élénk városi madarak letargikussá váltak, és lehajtott fejjel, zombiszerűen mozognak. Az Independentnek egy lakos arról számolt be, hogy egy galamb elvesztette az egyensúlyát, és átesett a nyitott ablakon, egy másik pedig elmondta, hogy a galambok a csőrükre támaszkodva álldogálnak, vagy körbe-körbe járkálnak szakadatlan.

A Szabad Európa Rádióban egy Umid nevű moszkvai lakos a következőket nyilatkozta. „Amikor munkába megyek, általában futkosó vagy ugrándozó galambokat szoktam látni. Mostanában azonban egyáltalán nem reagálnak. Régebben fölreppentek, amikor az emberek elmentek mellettük. Most csak magukba roskadva üldögélnek, és nem vesznek tudomást semmiről. Egyáltalán nem viselkednek normálisan.”

A kép illusztráció Forrás: AFP/Mikhail Fomichev

A galambok különös viselkedését minden valószínűség szerint a baromfipestis vagy más néven Newcastle-betegség okozza. Ez a vírusos megbetegedés halálos a madarakra nézve, de embereket is megfertőzhet. A betegség egyik tünete, hogy a beteg madarak haláluk előtt "zombiként" kezdenek viselkedni. Elvesztik tájékozódó képességüket, céltalanul röpködnek, majd lezuhannak, és már nincs erejük felkelni.

Noha egyes paranoiás lakosok a madárpestist az idők végének eljöveteleként értelmezik, a Guardian folyóirat beszámolója szerint a galambok gyakran tömegesen hullanak el a moszkvai nyár idején, amikor a járvány általában tetőzni szokott. A probléma azonban egyre égetőbbé válik, mivel a galambpopuláció állandóan növekszik.

A betegség emberekre is átterjedhet, de emberek esetén szerencsére csak igen enyhe - megfázás- vagy influenzaszerű - tüneteket okoz. Az óvatosság azért nem árt, és kerülni kell a fertőzött madarakkal való érintkezést, de attól nem kell félni, hogy az emberekből is zombit csinál a kór.