Így csaphatjuk be az agyunkat: optikai illúziók

optikai illúziók, Gianni Sarcone munkái
Vágólapra másolva!
Egy olasz képzőművész és ismeretterjesztő szerző többek közt optikai illúziók készítésével foglalkozik. Az alábbiakban az ő alkotásaiból mutatunk be néhányat.
Vágólapra másolva!

A szakemberek számos elméletet dolgoztak ki arra, hogyan hozza létre szemünk és agyunk közösen a mozgás illúzióját egyes állóképek esetében, de a pontos idegi mechanizmus még nem ismert. Gianni Sarcone tervező, képzőművész és ismeretterjesztő szerző sokat tanulmányozta az optikai illúziókkal kapcsolatos kutatásokat, és az ezekből szerzett tudást használja munkái elkészítéséhez.

Ha a következő képen a középen lévő kerek alakzatra összpontosítunk, akkor a „szirmok” vibrálni látszanak. Ha a fejünket kicsit előre-hátra mozgatjuk, akkor úgy tűnik, mintha lüktetnének a rozetta színes mezői.

Rozetta Forrás: Giannisarcone.com/G. Sarcone

A vibráló rozetta több illúziós hatást kombinál, írja Sarcone a Smithsonian blogján. Először is, amikor egy mintára meredünk, a kép ideiglenesen megmarad a retinánkon. Ez az úgynevezett utókép. Az egyik elmélet szerint az apró, akaratlan szemmozgások szellemképet hoznak létre, amely átfedésbe kerül a monitoron lévő képpel. Ennek eredménye az úgynevezett moaréhatás: a hasonló ismétlődő mintázatok kicsit eltérő szögekben olvadnak össze, hullámzó hatást hozva létre. Sarcone azzal erősítette ezt a hatást, hogy két erős kontrasztú színt, kéket és sárgát használt.

A minta pulzálni látszik a koponyával a közepén Forrás: Giannisarcone.com/G. Sarcone

Ezenkívül amikor közeledünk egy tárgyhoz, az agyunk normálisan kiigazításokat végez, hogy az objektum mérete és fényessége látszólag állandó maradjon. Amikor azonban előre-hátra mozgatjuk a fejünket, úgy tűnik, mintha a rozettán lévő váltakozó sötét és világos minták változtatnák a méretüket és a fényességüket is. Az egyik lehetséges magyarázat erre, hogy látórendszerünk képtelen fókuszba hozni a képen lévő elmosódott határvonalakat, és ezért az agy nem képes elvégezni a megfelelő kiigazítást. Hasonló elveken alapul a többi itt látható illúzió is.

Miközben a szemünk átsiklik a képen, a rózsaszín szívek átlósan eltolódni látszanak az ellenkező irányba. A nagy, kék szív lüktet Forrás: Giannisarcone.com/G. Sarcone

A képen a kék "buborékok" mintha úsznának, a sárga vonalak pedig látszólag hullámzanak Forrás: Giannisarcone.com/G. Sarcone

A koncentrikus körök spirálba olvadnak, és pörögni látszanak Forrás: Giannisarcone.com/G. Sarcone