Tisztázták a kémnek nézett magyar gólyát

Rendõrségi fogdában egy kémkedéssel gyanúsított gólya a Kairótól mintegy 450 kilométerre délkeletre fekvõ Kena kormányzóságban. Egy helybeli a rá erõsített elektronikus jeladó miatt azt hitte, hogy kémkedik.
Vágólapra másolva!
Egy egyiptomi természetvédelmi szervezet közvetítésével sikerült elhárítani a félreértéseket, így Ménes hamarosan folytathatja útját.
Vágólapra másolva!

Ménes, a magyar gólya pár nappal ezelőtt esett fogságba Egyiptomban, mert a hátán lévő GPS-jeladót kémeszköznek vélték. Miután a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felvette a kapcsolatot egy egyiptomi természetvédelmi civil szervezettel (Nature Conservation Egypt - NCE), hamar tisztázódott, hogy a gólyát az MME munkatársai gyűrűzték, és szerelték fel műholdas nyomkövetővel. Az illetékes egyiptomi hatóságok mostanra megvizsgálták, és nemzetbiztonsági szempontból veszélytelennek nyilvánították a madarat - olvasható az MME honlapján.

Ménes az egyiptomi fogdában Forrás: MTI/AP

A feltehetően sérült madarat egy helyi lakos fogta be Kairótól nagyjából 600 kilométerre, délkeletre. Dr. Fatma Tammam az egyiptomi természetvédelmi minisztérium helyettes államtitkárának tájékoztatása szerint Ménesről jelenleg a Qena-i állatorvosi szolgálat gondoskodik, akik a NCE szakembereivel közösen azon dolgoznak, hogy minél hamarabb folytathassa vonulását dél felé, írja az MME.

Még a jeladó felszerelése után, Pösténypusztán Forrás: MME/Papp Ferenc

Ménes Szécsényben kelt ki a tojásból, és augusztus elején kapta meg jeladóját. Augusztus közepéig szülőhelyén, az Ipoly-völgyben tartózkodott, majd csapatával két napot a Hortobágy térségében töltött, ahol madarászoknak sikerült lencsevégre kapniuk. Augusztus 18-án elhagyta az országot, és a Kárpátok lábánál töltötte az estét. 19-én még Romániában, a Duna mellett éjszakázott, majd 20-án már Bulgáriában. 21-én a bolgár-török határ közelébe ért, majd 22-én Görögország érintésével érkezett Törökországba, ahol a szokványos Boszporuszi átkelés helyett, a Márvány-tenger felett repült át. 24-én Törökországban elérte a fő vonulási útvonalat Konya térségében, és innen már azon haladt tovább. 26-án ért Szíriába, és az estét Aleppó térségében töltötte, másnap pedig Damaszkusz térségében éjszakázott. 28-án lépte át a jordán határt, 29-én pedig az izraelit, de még aznap átrepült Egyiptomba. 30-án átkelt a Vörös-tengeren, és estére 3700 kilométernyi vonulás után elérte a Nílus völgyét, ahol befogták. (A madár részletes vonulási útvonala megtekinthető a http://www.satellitetracking.eu/ weboldalon.)