Elárverezik Hitler elveszett gyűrűjét

Vágólapra másolva!
Elárverezik Adolf Hitler ezüstgyűrűjét a jövő héten az Egyesült Államokban, az árverést szervező aukciósház 100 ezer dollárt (23 millió forint) remél érte.
Vágólapra másolva!

A horogkereszteket ábrázoló, rubinnal ékes, hajdan aranybevonatú hatalmas gyűrűt Karl Berthold aranyműves ajándékozta a náci vezérnek, akinek uralma alatt karriert csinált.

A történelmi relikviákra szakosodott Alexander Historical Auctions árverezőház közleménye szerint a náci vezér "elveszett" gyűrűjéről van szó, amelyet egy amerikai katona vitt magával a háború végén az Egyesült Államokba.

Az ékszer az évtizedek folyamán állítólag többször is gazdát cserélt, a legutóbbi tulajdonosa két éve meghalt, s unokái akarnak megválni a történelmi tárgytól.

Az aukciósház szerint az utolsó tulajdonosnak egyszer 400 ezer dollárt kínáltak a hivalkodó náci ékszerért, de ő elutasította az ajánlatot.

Az örökösök ugyancsak áruba bocsátják egy másik náci vezető, Hermann Göring smaragddal ékes arany gallértűjét is, amelyen szarvasagancs ölel körbe egy horogkeresztet. Bill Panagopulos becsüs szerint a nácik által zsákmányolt tárgyak és a második világháborús emlékek a legkeresettebb tételek a történelmi relikviák árverésein. A szeptember 10-11-i Chesapeake City-i árverésen kalapács alá kerül sok egyéb mellett a Time magazin 1940. április 1-jei, Göringet ábrázoló címlapja is.