Megtalálták a Föld legnagyobb vulkánját

2013.09.06. 10:04

A hatalmas víz alatti tűzhányó a Naprendszer legnagyobb hegyei közé tartozik.

Az amerikai kutatócsoport által felfedezett tenger alatti pajzsvulkán területe több mint 300 ezer négyzetkilométer, vagyis több mint háromszorosa Magyarország területének. Ezzel ez a legnagyobb ismert egyedi tűzhányó bolygónkon, amely méretben felveszi a versenyt a Mars óriásvulkánjaival, így a Naprendszer legnagyobb hegyei közé tartozik.

William Sager, a University of Houston professzora és kollégái 20 éve kutatják ezt a hegyet, eredményeik a Nature Geoscience legújabb, szeptember 8-ai számában jelennek meg.

A Japán keleti partjaitól körülbelül 1600 kilométerre fekvő, Tamu Massif nevű hegy a legnagyobb tagja egy ott húzódó víz alatti hegyvonulatnak. A hegyvonulat víz alatti vulkánkitörésekkel alakult ki 130-145 millió éve. Eddig bizonytalan volt, hogy a Tamu Massif egy tűzhányókomplexum, amelyet több kitörési központ hozott létre, vagy egy egyedi vulkán. A víz alatti fúrásokból származó kőzetminták alapján most kijelenthető, hogy a hatalmas hegyet alkotó bazalt egy kitörési forrásból származik, amely a hegy centrumában helyezkedik el. "A Tamu Massif a legnagyobb egyedi pajzsvulkán, amelyet valaha felfedeztek a Földön" - mondja Sager.

A Tamu Massif, a legnagyobb vulkánForrás: University of Houston

A pajzsvulkánok az alakjukról kapták a nevüket: lapos, a területükhöz képest alacsony képződmények. Ez annak köszönhető, hogy anyaguk, a bazaltláva igen hígan folyós anyag, amely kiömlése során szétterül (és nem áll meg olyan szép kúpokban, mint a klasszikus formájú andezitvulkánok). 

A Tamu Massif területét jól érzékelteti, hogy a Föld jelenlegi legnagyobb működő vulkánja, a Hawaii-szigeteken lévő Mauna Loa körülbelül 60-szor kisebb nála. A Naprendszer legnagyobb hegyeként ismert, a Marson terpeszkedő Olympus Mons is csak 25 százalékkal nagyobb a Tamu Massifnál.

Az Olympus Mons, a Naprendszer legnagyobb hegye a Marson található. 27 kilométerrel magasodik környezete föléForrás: AFP/NASA

Ami a hegy magasságát illeti: az alapja közel 6,5 kilométeres mélységben van, a csúcsa pedig 2 kilométerrel van a tengerszint alatt, azaz körülbelül 4,5 kilométer magas.

A hegy létezése és alakja komoly kérdéseket vet fel a geológiában, többek között azt, hogyan képes megtartani a viszonylag vékony óceáni kéreg ilyen roppant tömeget.