Tömeges antiloppusztulás a kazah sztyeppén

Saiga antilop fekszik egy elpusztult társa teteme mellett a Kalmuk sztyeppén, Oroszországban, 1990-ben
Vágólapra másolva!
Több ezer elhullott tatárantilopot találtak Kazahsztán középső és északi részén. Egyelőre vizsgálják, mi okozhatta a pusztulást, amelynek mértéke még emelkedhet.
Vágólapra másolva!

Több mint háromezer elhullott szajga (vagy tatárantilop) tetemére bukkantak Kazahsztán középső és északi részén. A Tengiz-tó partján körülbelül 1500 állattetemet találtak, további 1500 maradványra a víztől sokkal messzebb a sztyeppén bukkantak - jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Tatárantilop fekszik egy elpusztult társa teteme mellett a Kalmuk sztyeppén, Oroszországban, 1990-ben Forrás: AFP/RIA Novosti/Bobkov Vyacheslav

A kazah hatóságok szerint az elhullott állatok száma még emelkedhet, ahogy újabb és újabb tetemeket találnak a kutatók.

Egyelőre a hatóságok is értetlenül állnak a tömeges pusztulás előtt. Helyi környezetvédelmi szakemberek igyekeznek kivizsgálni az okokat, de az eredményre még várni kell.

Tatárantilopok Almaty közelében Forrás: AFP/Anatoly Ustinenko

2010 óta két hasonló tömeges antiloppusztulást észleltek a sztyeppén. Mindkét esetben járványos megbetegedéseket találtak, bár a kazahok arra is gyanakodtak, hogy az okok között mérgezett fű is közrejátszhatott, amelyet az orosz űrhajók leszállóhelyén legelhettek le az állatok.

A tatárantilopveszélyeztetett fajnak számít, az 1950-es években még 2 milliósra becsült állománya 2008-ra 50 ezresre apadt, elsősorban a túlvadászás eredményeképp. Az állatok az orvvadászok kedvelt zsákmányai, mivel egyes testrészeiknek gyógyító hatást tulajdonít a hagyományos kínai orvoslás.

Tatárantilopok 2010-ben a kazah sztyeppén Forrás: AFP/Anatoly Ustinenko