Az e-cigi olyan hatékony mint a nikotintapasz

e-cigaretta, elektonikus cigaretta, elekromos cigaretta, e-cigi
Vágólapra másolva!
Az elszívott szálak mennyiségének csökkentésében különösen hatékony az elektromos cigaretta. Publikálták az elektromos cigaretta hatásairól készült, nagyszabású vizsgálat eredményeit.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatot az Európai Légzőszervi Társaság (ERS) megbízásából egy új-zélandi egyetem végezte 657 ember bevonásával. Eredményei szerint az e-cigarettával a nikotintapaszhoz hasonló sikert lehet elérni a cigarettáról való leszokás során. E-cigarettából számos típus létezik, többek közt nikotint is tartalmazó, a dohányzásról való leszokást segítő készülékek is. Az apró akkumulátorról működő e-cigarettából nem füstöt, hanem ahhoz hasonló érzetet nyújtó vízgőzt szívhat be használója. A szervezet statisztikái szerint minden tizedik európai halál oka a tüdő valamilyen betegségével függ össze, amelyet az esetek döntő többségében a dohányzás okoz.

A vizsgált dohányosok 7,3 százaléka volt képes abbahagyni a dohányzást e-cigaretta segítségével, míg a nikotintapaszosok 5,8 százaléka volt képes megszabadulni káros szenvedélyétől - írja a BBC. Fél évvel a vizsgálat kezdetét követően az e-cigarettások 57 százaléka a felére csökkentette a naponta elszívott hagyományos cigaretták számát, míg a tapaszt használóknak csak 41 százaléka volt képes hasonló mértékben csökkenteni a mennyiséget.

Hasonlít a valódira, de nem füstöl az e-cigi Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Chris Bullen professzor, a kutatást végző Auckland Egyetem professzora szerint az e-cigarettát és tapaszt használók nagyjából azonos mértékben voltak leszokni. Ugyanakkor az e-cigarettát hatékonyabban lehet alkalmazni az elszívott szálak mennyiségének csökkentéséhez. A professzor szerint azt is érdemes kiemelni, az elektromos cigaretta használata a tesztalanyokból nagyobb lelkesedést váltott ki a tapaszoknál.

Bullen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az e-cigaretta esetében további, hosszú távú hatásait vizsgáló kutatásokra van szükség. Ezzel orvosolni lehetne a dohányáruk új típusának világszerte eltérő megítélését. Sokan úgy vélik, hogy az elektromos cigaretta tulajdonképpen még jobban elterjeszti a káros szenvedélyt, mások azonban a hatékony leszoktatószert látják a termékben.