Attenborough: Megállt az emberi evolúció

Vágólapra másolva!
Az idén már második meglepő kijelentésével állt elő az egyik legismertebb természetfilmes, David Attenborough. A természettudós szerint a természetes szelekció megállt, és kulturális szinten folyik tovább az evolúció.
Vágólapra másolva!

"Megálltunk a fejlődésben" - mondta a Radio Timesnak David Attenborough. A brit természettudós szerint ugyanis az evolúció fő motorja a természetes szelekció, s ha az megszűnik, akkor az evolúció is megáll. "Megállítottuk a természetes szelekciót azzal, hogy a megszületett csecsemők 95-99 százalékát életben tudjuk tartani" - mondta Attenborough.

A modern orvostudománynak köszönhetően ma már valóban kicsi a csecsemőhalandóság. Sokan azonban attól tartanak, hogy így nem szelektálódnak ki bizonyos betegségeket okozó gének, és ennek következtében romlik az emberiség genetikai állománya.

A természetes szelekció megállítását ugyanakkor Attenborough nem tartja nagy problémának, mert szerinte az evolúció kulturális szinten folyik tovább azzal, hogy a felhalmozódott tudás gyorsabb és hatékonyabb formában adódik át a következő generációnak.

A híres természettudós az idén töltötte be 87. életévét, és a közelmúltban pacemakert kapott, továbbá egy térdműtéten is átesett. Ezek ellenére nem szeretné abbahagyni a munkát. Legújabb, Az emlősök felemelkedése című kétrészes filmjét idén ősszel mutatja be a BBC2, és több új filmje is tervben van, többek között egy közös produkció Björkkel, az izlandi énekesnővel.

Attenborough januárban szintén a Radio Timesnak adott interjújában a Föld pestisének nevezte az embert. Akkor azt mondta, hogy korlátozni kell az emberi populáció növekedését, különben teljesen tönkretesszük a bolygót.