Jól lehet keresni az Antarktiszon

Déli sark, élet az Antarktiszon, sarki fény az Amundsen-Scott kutatóállomás felett
Vágólapra másolva!
A cudar körülmények ellenére sokan szeretnének az Antarktiszon dolgozni, ahol hatékonyan lehet spórolni. Magyar állomást is terveznek.
Vágólapra másolva!

Az Antarktisz az a hely, ahova mindenki bevándorlóként érkezik. Az emberek többsége csak rövid ideig tartózkodik ott, és ők is csak a nyári hónapokban, amikor folyamatosan világos van. Az itt lévő bázisokon ilyenkor akár néhány ezren is lehetnek, de a sötét téli hónapokban mindössze pár százan maradnak a kontinensen.

Pingvin a német Neumayer III állomás előtt Forrás: AFP/DPA/Hans-Christian Wöste

Noha nyáron a hőmérséklet a sarkvidéki viszonylatban kellemesnek mondható 15 Celsius-fokot is elérheti, télen -50 fok alá süllyedhet. A cudar körülmények ellenére azonban meglepően sokan szeretnének az Antarktiszon dolgozni - kihívást vagy épp magányt keresve.

Kell, aki mederben tartja a kutatók életét

Ide jutni azonban nem egyszerű. Miután ez egy nemzetközi terület, az itt lévő kutatóállomások egy-egy ország fennhatósága alá tartoznak. Az állások is jellemzően ezeken a bázisokon vannak, vagyis az adott országok antarktiszi programjainál célszerű kezdeni a munkakeresést, írja a Cool Antarctica nevű antarktiszi információs portál. A legnagyobb bázisa az Egyesült Államoknak van (élen a McMurdo Állomással), de képviseli itt magát Oroszország, Ausztrália, Olaszország, Japán, Kína és India is.

A leghatékonyabban működő antarktiszi állomásokon csupán néhány ember dolgozik - mondta az Origónak Nagy Balázs, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének munkatársa, aki három teljes nyarat töltött egy antarktiszi bázison kutatóként. Vannak, akik két hétre, mások két hónapra, ritkábban egy évre érkeznek. Alapvetően kétféle ember van itt: a kutatók és az őket ellátó, kiszolgáló technikai személyzet, "akik az életet mederben tartják".

Az amerikai South Pole Station szakácsa Forrás: Flickr/Eli Duke

Kutatók közül elsősorban geológusok, vegyészek, légkörkutatók, meteorológusok, oceanológusok és biológusok fordulnak meg itt, és minél inkább sarkvidék-specifikus valakinek a kutatási témája, annál nagyobb esélye van arra, hogy eljusson ide. A technikai személyzetet többek között gépészek, szakácsok, traktorosok, rádiósok, ácsok, orvosok, tűzoltók alkotják, akik mind szakmájuk kiváló mesterei, és bizonyították rátermettségüket, így juthattak el az Antarktiszra. Az alapvető feladatokból, mint a takarítás, szemét kivitele és a ki-be pakolás azonban általában a bázisok minden dolgozója kiveszi a részét, még a kutatók is.

Az állás tehát kevés, ellenben a jelentkezők sokan vannak. Noha a fizetés nagyjából ugyanannyi, mintha otthon végeznék ugyanazt a munkát, a dolgozók mégis többet tudnak félretenni, egy egyszerű okból kifolyólag: nem nagyon tudják hol elkölteni a pénzt. A szállás, az étkezés és a ruházat jellemzően a munkával jár, szóval egy antarktiszi munkával könnyen lehet spórolni.

Motoros szánnal szállítják a repülővel érkező felszerelést az orosz Novolazarevszkaja kutatóállomáson Forrás: AFP/Ria Novosti/Nikolskyi Aleksey

El kell dönteni, mikor van nappal és mikor éjszaka

Az antarktiszi mindennapokat főleg az időjárás határozza meg, főleg a terepi munkát végző kutatók esetében. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra - ez a mottó. Mindenki igyekszik minél hasznosabban eltölteni az antarktiszi heteket, hónapokat. "Aki egyedül dolgozik, az végezheti a saját bioritmusa szerint, például nekem is volt olyan, hogy 30 órát dolgoztam, aztán 20 órát aludtam. De csapatban dolgozva mindenképpen ki kell jelölni, hogy mikor van nappal, és mikor éjszaka, amikor lefekszünk aludni" - mondta a kutató. Nagy terepi munkát végzett, a jelenlegi felmelegedés következményeit vizsgálta a jégmentes területeken.

Egy év a Brit Antarktiszi Program Halley VI állomásán

A bázisokon szigorú rend uralkodik, és főleg parancsnoki rendszerben működnek, mondta Nagy. "Egy balesetből nagy bajok lehetnek, mert az orvosi ellátás korlátozott. Ha pedig elfogy az élelmiszer, akkor nincs a közelben sarki közért, ahova le lehet szaladni."

Jég és sókristályok egy üzemanyagtartályon egy amerikai állomáson Forrás: Flickr/Eli Duke

Magyar állomást terveznek

Nagy elmondta, hogy tervezi a visszatérést, de a fő cél egy magyar szezonális állomás létrehozása, mert csak így tervezhetőek hosszabb távú kutatások, továbbá hosszú távon ez a legolcsóbb megoldás. "Az antarktiszi munka mindig nemzeti, és az adott ország finanszírozza. Ez egy nemzetközi terület, és az ott működő bázisok olyanok, mint a konzulátusok, amit az állam tart fenn. Itthon azonban ez egyelőre elég távol áll a döntéshozók gondolkodásától" - mondta Nagy. Az Antarktiszon van már cseh, bolgár, lengyel és ukrán bázis is, a kutató szerint ezek az országok presztízskérdésnek tartják a jelenlétet.