Sunyi lépés a tervezett babák felé

Csecsemőkori D-vitaminhiány, baba, gyógyszerezés
Vágólapra másolva!
A genetikai kísérletek ellenzőinek egyik fő érve, hogy ne születhessenek előre megtervezett tulajdonságokkal rendelkező babák. Egy amerikai cég most a tulajdonságok születés előtti befolyásolására szerzett szabadalmat, de a módszert egyelőre nem kívánják használni.
Vágólapra másolva!

Egy frissen megkapott genetikai szabadalom alapján új szolgáltatást vezetett be az otthon is elvégezhető genetikai tesztekkel foglalkozó 23andMe nevű kaliforniai cég. Az Öröklődés kalkulátor nevű alkalmazás a születendő gyerek hat tulajdonságára ad becsléseket. Ezek a szemszín, a laktózintolerancia (a tejcukor emésztésének problémája), a fülzsír típusa (száraz vagy zsíros), a keserű íz érzékelésének képessége, az izomzat jellege (inkább rövidebb, de intenzívebb, vagy hosszabb, de kevésbé intenzív terhelésre alkalmas izomzatról van-e szó), és hogy a gyerek mennyire lesz hajlamos a pirosodásra alkohol fogyasztása után.

Ezeknek a tulajdonságoknak a genetikai hátterét - a legtöbb tulajdonságtól eltérően - viszonylag könnyű meghatározni, mert csak kevés (egyes esetekben csak egy-két) gén felelős értük.

A kalkulátorral történő becsléshez ismerni kell a potenciális szülők genetikai jellemzőit. Ezeket postán beküldött nyálmintákból állapítja meg a cég. Ezek kombinációinak ismeretében lehet becsléseket tenni például a gyerek szemszínére.

Forrás: AFP/ANP

A 23andMe szóvivője, Donald Cutler szerint a szolgáltatás csupán "egy vicces kiegészítője a családalapításnak", mások szerint azonban komoly etikai kérdéseket vet fel. Noha bizonyos betegségekre már ma is vannak genetikai szűrések, a más tulajdonságok - például szemszín, hajszín stb. - alapján történő válogatás már súrolja az eugenika ("fajnemesítés") határait Michael Sandel, a Harvard Egyetem bioetikusa szerint.

Az igazán érdekes az, hogy a cég által szeptember 24-én elnyert szabadalom nem a kalkulátorra vonatkozik, hanem egy olyan genetikai eljárásra, amellyel donorok által adott ivarsejtek (petesejtek és spermiumok) között lehet válogatni. Például egy nő olyan hímivarsejtet tud választani a saját petesejtjéhez, hogy a kettő kombinációja a legkedvezőbb legyen a születendő gyerek bizonyos tulajdonságaival kapcsolatban. Itt már nem csak a fenti hat tulajdonságról van szó, hanem betegségekre való hajlamoktól egészen a várható élettartamig.

A szabadalmaztatott eljárás tehát lehetővé teszi a felhasználónak, hogy több donoré közül válassza ki a számára megfelelő ivarsejtet. A cég azonban most úgy fogalmazott, hogy eredeti terveiktől eltérően - a szabadalmat még 2009-ben nyújtották be - nem használják az eljárást, csupán az említett kalkulátort építették rá. Ugyanakkor Cutler elmondta: a jövőben ez változhat, ahogy a kutatók egyre többet tudnak majd a komplexebb genetikai hátterű tulajdonságokról, illetve a betegségekre való hajlamokról.