Halálba szexeli magát az erszényesmenyét

Antechinus, rágcsálók akinek híjei párzás után meghalnak
Vágólapra másolva!
Eszeveszett harc folyik a hímek között a nőstények kegyeiért, pedig a nyertes utána elpusztul.
Vágólapra másolva!

Az erszényesek egy csoportjáról régóta tudják, hogy a hímek élete szexuális öngyilkossággal ér véget. Az okokat illetően több elképzelés is született, például egyesek azt feltételezték, a hímek azért áldozzák fel magukat, hogy több élelem jusson az utódoknak. Mások azt gyanították, hogy a felelős egy veszélyes mutáció lehet, ami párzás után halált okoz. Egy friss elmélet szerint azonban nemes egyszerűséggel a fáradtságba pusztulnak bele az állatok.

A Dasyuridae családba tartozó néhány apró, egérszerű erszényesnél őrült harc folyik a nőstényekért. Ezeknek az Ausztráliában élő fajoknak az előfordulási helyein a táplálékul szolgáló rovarok csupán rövid ideig találhatók meg nagy számban, és az erszényesek szaporodási időszaka ehhez igazodik. Bizonyos fajok esetében ez évente csupán néhány napot jelent.

Az erszényesmenyétek (Antechinus sp.) összes fajánál a hímek halálával végződik a párzás Forrás: Flickr / Badoo Tealeaf

A nőstények ilyenkor válogatás nélkül párzanak, így a hímek között még nagyobb a verseny. Ráadásul ezeknél a fajoknál a párzás időtartama rendkívüli módon megnőtt, és akár 9 órán át is eltarthat, derül ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmányból. Nem csoda tehát, ha a hímek a végére szó szerint kipurcannak. A hirtelen halálért cserébe a természet az átlagosnál nagyobb herékkel látta el ezeket az állatokat.