Kísérteties elefántfotó lett az év természetfotója

Az év természetfotói, Greg du Toit nyerte az Év Természetfotósa címet a brit Természettudományi Múzeum éves pályázatán
Vágólapra másolva!
Idén 49. alkalommal osztották ki a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Worldwide által meghirdetett természetfotós pályázat díjait. A díjazottak között három magyar fotós is szerepel.
Vágólapra másolva!

Az idei Wildlife Photographer of the Year pályázat nagydíjának felnőtt nyertese Greg du Toit lett Az elefántok esszenciája című fotójával. A dél-afrikai fotós afrikai elefántokat fényképez, amióta csak fényképezőgépet fogott a kezébe. „Évek óta próbálok olyan képet készíteni, amely megragadja ezeknek az állatoknak a különleges energiáját és tudatos lényét, amit mindig érzek, amikor találkozom velük” - mondta.

Greg du Toit: Az elefántok esszenciája (Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!) Forrás: Wildlife Photographer of the Year/Greg du Toit

Az ifjúsági kategória fődíját Udayan Rao Pawar indiai fotós kapta a Kicsit zsúfolt az anya feje című képéért. Egyik éjszaka Udayan a gaviálok fészkelő telepe mellett táborozott a Chambal-folyó partján. A két csoport mindegyikében több mint 100 nemrég kikelt gaviál nyüzsgött. Napkelte előtt a fotós lekúszott a partra, és elrejtőzött egy szikla mögött a kicsinyek közelében. „Hallottam, amint kis, nyöszörgő hangokat hallattak” - mondta Udayan. „Nemsokára egy nagy nőstény bukkant fel a vízből a part közelében. Néhány fiatal gaviál odaúszott, és felkapaszkodott a fejére. Talán így nagyobb biztonságban érezték magukat.”

Udayan Rao Pawar: Kicsit zsúfolt az anya feje (Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!) Forrás: Wildlife Photographer of the Year/Udayan Rao Pawar

A felnőtt kategóriában három magyar természetfotóst is díjaztak. Elismerést kapott Máté Bence pelikánt ábrázoló A nagy nyelés című képe, díjat vitt haza Bíró Gergely Színek csatája és Ritzel Zoltán Magválogatáscímű fotója is.