Szuperméreggel a pokoli fájdalom ellen

botox-kezeléssel részben megelőzhető a migrénes fejfájás
Vágólapra másolva!
A krónikus migrén részleges vagy teljes munkaképtelenséget okoz, és gyakoribb, mint hinnénk: a férfiak körülbelül egytizede, a nők egyhatoda szenved miatta. Sok beteg túladagolja a fájdalomcsillapítóját, sokan pedig depressziósak lesznek, így éppen ideje lenne valamit találni a betegség megelőzésére. A legújabb kutatások szerint a szépségiparban is használt botox lehet a megoldás.
Vágólapra másolva!

Heves, lüktető, csillapítóval alig kezelhető fejfájás, amelyet gyakran kísér hányinger, hányás, a beteg pedig fokozottan érzékeny a fényekre és a hangokra. Ez a migrén, amelynek rohamai gyakran órákig vagy napokig tartó szenvedést okoznak, és egyes betegek csak úgy tudják elviselni a kínt, ha elsötétített, csendes szobában fekszenek.

Milyen gyakori?

Mai tudásunk szerint a migrén összetett neurológiai állapot. A fájdalmat részben az okozza, hogy kitágulnak a koponyát körülvevő erek, részben pedig az, hogy különféle vegyi anyagok szabadulnak fel az ezeket az ereket körülvevő idegrostokból. A migrént sokféle külső tényező kiválthatja allergiás reakcióktól kezdve az éles fényig, bizonyos szagokig és ételekig bezárólag. Sok migrén hátterében öröklött hajlam áll.

Migrén (a kép illusztráció) Forrás: AFP/SPL

A statisztikák szerint az európai és az egyesült államokbeli férfi lakosság 6-8 százaléka és a nők 15-18 százaléka szenved krónikus migréntől. Az ilyen betegeknek havonta legalább tizenöt napon van fejfájásuk, és ezek közül akár nyolc epizód is migrénes fejfájás.

A WHO adatai szerint a migrén elterjedtebb, mint sok más gyakori betegség, például a diabétesz vagy az asztma. „A migrént a hetedik helyre rangsorolják a világon a munkaképtelenséget előidéző betegségek között” – mondta Paolo Martelletti, a római La Sapienza Egyetem orvosi karának professzora az európai fájdalomellenes szervezet (EFIC) októberben tartott firenzei kongresszusán.

Ráadásul a gyakori heves fejfájás szinte teljesen ellehetetleníti a normális élet folytatását. A páciensek felfokozott stresszállapotban élnek, sokan közülük depressziósak. A fejfájások általában, de a migrén különösen hajlamosít különféle pszichiátriai kórképek kialakulására, például fokozza az öngyilkossági hajlamot. Ezért rendkívül fontos a migrén hatékony kezelési módjának kidolgozása.

Migrén (a kép illusztráció) Forrás: AFP/SPL

Néha többet ártanak a fájdalomcsillapítók, mint használnak

Jelenleg a migrénre csak tüneti kezelések léteznek, az orvosok leginkább különféle fájdalomcsillapítókat vetnek be, súlyosabb esetekben akár ópiátokat is felírnak a betegeknek. A migrénkezelésben pont a gyógyszerek túlzott használata a legnagyobb probléma, mondja Martelletti. „A fejfájásklinikákon megforduló, krónikus migrénben szenvedő páciensek 50-80 százaléka túladagolja az akut esetekre adott gyógyszereket” – állítja a professzor. Noha ezek a gyógyszerek enyhítik a fájdalmat és a migrénnel járó egyéb kellemetlen tüneteket, túlzott használatuk valójában rosszabbá teheti a fejfájásokat. Ezenkívül a túlzott gyógyszerhasználat elősegítheti a társbetegségek kialakulását, a pszichiátriai, szív- és érrendszeri, valamint gyomor-bélrendszeri rendellenességek jelentkezését.

„A gyógyszerelés beállításakor a cél az, hogy az akut esetekre adott gyógyszeradagok számát lehetőleg heti két-három fejfájásra és fejfájásonként maximum két dózisra kell korlátozni” – mondja Martelletti. A gyógyszer-túladagolást az akut esetek kezelésére alkalmas gyógyszerek megvonásával és a fejfájást megelőző szerek használatával kell orvosolni.

Botoxinjekció (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Getty/Win McNamee

Ígéretes új szer a megelőzésben

A kutatók nagy súlyt fektetnek olyan szerek és módszerek kidolgozására, amelyekkel meg lehet előzni a migrénes rohamok kialakulását. Az eddig alkalmazott szerekkel (például bétablokkolókkal, antidepresszánsokkal, görcsoldókkal) azonban csak korlátozott eredményeket értek el.

A jelenleg klinikai kipróbálási fázisban lévő botulinum toxin (vagy botox) A típusa azonban minden eddigi szernél nagyobb sikerrel kecsegtet. A szépségiparban is előszeretettel használt szerből (amely blokkolja az izmok összehúzódását) a fej, az arc és a nyak harmincegy pontjára kell bejuttatni összesen 155 egységet. A kezelést rendszerint tizenkét hetente kell ismételni.

Az A típusú botoxot a Clostridium botulinum baktérium termelte méreganyagból, a botulinum toxinból állítják elő. A baktérium H típusa termeli a ma ismert legerősebb mérget, kristályos formában egy gramm elég lenne belőle több mint egymillió ember elpusztításához.

A baktériumméreg nyersen fogyasztott húsipari készítményekkel juthat be a szervezetbe, de nyílt sebet is elfertőzhet. A toxin meggátolja az acetilkolin kiválasztását, ami elengedhetetlen az izmok működéséhez, így a beteg idegrendszere megbénul, légzése leáll; az első tünetek, például a szájszárazság, a nehéz nyelés, az izomgyengeség és a dupla látás 12-36 órával a fertőzés után jelentkeznek. Szerencsére a méreganyag érzékeny a hőre, így az étel okozta botulizmus alapos felfőzéssel megelőzhető.

Az új migréngyógymód az engedélyezést megelőző 3. fázisú klinikai vizsgálatoknál jár, melyek azt igazolták, hogy a botox az eddig használt szereknél jóval hatékonyabban előzi meg a migrénes rohamok kialakulását. „A botox a krónikus migrén hosszú távú kezelésében hatékony” – magyarázta Martelletti professzor. Noha nem gyógyítja ki teljesen a betegeket a migrénből, jelentősen csökkentheti a migrénes rohamok számát, ami nagy megkönnyebbülést jelent a betegeknek.