Féregportré és kaméleonembrió a legjobb mikrofotók között

Small World 2013, a Nikon fotópályázata, Marine worm
Vágólapra másolva!
Teknősszem retinája, színpompás tengeri féreg és különleges technikával megörökített papucsállatka is szerepel a Nikon által szervezett Small World mikrofotográfiás verseny 2013-as díjazottai között. Nézze meg a legjobb képekből összeállított galériánkat!
Vágólapra másolva!

A Nikon idei Small World fotópályázatára 2000-nél is több kép érkezett több mint 80 országból. A pályaművek közül több mint száz fotót díjaztak. A külön kiemelt, illetve dicséretben részesült képek között négy magyar fényképész pályaműve is szerepel.

1. helyezett: Chaetoceros debilis kovamoszat, 250-szeres nagyítás (kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!) Fotó: Wim van Egmond

A Nikon cég 1974 óta rendezi meg évente a mikrofotográfiákat bemutató nemzetközi fotóversenyét. A különféle fénymikroszkópos eljárásokkal készült fotók a laikusok számára is szemet gyönyörködtetőek, a kutatók számára pedig sok fontos információt elárulnak.

„A verseny sokakat összehoz a világ legtehetségesebb mikrofotósai közül, akik a legkülönfélébb tudományos területeken készítenek évről évre egyre több hihetetlen felvételt” - mondta Eric Flem, a Nikon Instruments kommunikációs igazgatója. „Harminckilenc év után büszkék vagyunk, hogy a verseny még mindig növekszik, így lehetőségünk nyílik díjazni a tehetséges kutatókat, művészeket és mikrofotósokat, és munkájukon keresztül bemutatni a tudományos fényképezés jelentőségét és szépségét.”

4. helyezett: Papucsállatka 40-szeres nagyításban (kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!) Fotó: Rogelio Moreno Gill

Az idei pályázat első díját a verseny régi résztvevője, a holland Wim van Egmond szabadúszó fényképész nyerte egy tengeri kovamoszatot (Chaetoceros debilis) megörökítő fotójával. A fotós a vízi mikroorganizmusok fényképezésének megszállottja. Díjnyertes képén ötvözi a művészetet és a tudományt, ahogy bemutatja a moszat törékeny spirális szerkezetének összetettségét és meghökkentő részleteit.

Az első öt díjazott képben szerepel még az ékszerteknős retinájának bemutatása, egy különleges tengeri féreg, egy papucsállatka és a hippokampusz neuronjait ingerléskor bemutató kép.

Lapbogár feje és előtöra atkákkal, 10-szeres nagyítás (kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!) Fotó: Rahmé Nikola

A zsűri említésre illetve kiemelésre méltónak tartotta Pintér Csaba ebnyelvűfű magját, Rahmé Nikola atkákkal belepett rovarfejet, Kenesei Kata és Orsolits Barbara lepkenyelvet és Laurinyecz Barbara ecetmuslica ivarszervét ábrázoló képeit.