Másodszor is meghalt az ISON

ISON, hattyúdal
Vágólapra másolva!
Sajnos a legutóbbi képek alapján szinte semmi remény nincs arra, hogy láthassuk a poraiból feltámadt, de aztán valószínűleg végleg elenyésző üstököst.
Vágólapra másolva!

A SOHO napkutató űrszonda felvételsorozatán jól látható, hogy bármi is maradt az ISON-ból a napközelség után, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket:

A legutóbbi felvétel (a kép teteje felé) szombatról vasárnapra virradóra készült Forrás: ESA/NASA SOHO/LASCO C3

A Hírek.csillagászat.hu legutóbbi közlése szerint: sajnos úgy tűnik, végleg el kell búcsúznunk az ISON-tól. A SOHO képei szerint szinte teljesen szétoszlott a maradványa, amely látványos jelenséget már nem fog produkálni. Német csillagászok számítása szerint a porfelhő viselkedését jól leírja egy olyan modell, amelyben a mag végső szétoszlása 2 órával a napközelség után történt. Ezek szerint valamennyi szilárd tömeg túlélte a napközelséget, de annyira megszenvedte, hogy két órával később teljesen szétoszlott, megszűnt az anyagkibocsátás a felhőben, és utána már csak oszlott, foszlott.

Jó lenne most az ISON-t a nappali égbolton, telihold fényességű objektumként látni, és jó lenne egész decemberben gyönyörködni fél égboltot átívelő csóvájában. Az ISON-t azonban elpusztította a Nap, ahogyan a napsúroló üstökösök többségét. Útjának követése ezzel együtt is izgalmas sztori volt, amelyből a csillagászok sok újat megtudhattak erről a különleges égitest-típusról (az új eredményekről beszámolunk majd rovatunkban).

ISON üstökös a Hubble űrteleszkóp felvételén, még a Naptól távol, idén májusban Forrás: NASA/ESA

AZ ISON már kikerült a napkutató űrszondák látómezejéből, így a következő napokban - amíg a nagyobb földi távcsöveket nem fordítják rá - nem tudjuk követni a sorsát. Az ISON maradványai nem fenyegetik a Földet, erről itt olvashat részletesebben.