Szépen szólnak Stonehenge kövei

Stonehenge, monumentális őskori építmény az angliai Wiltshire-ben
Vágólapra másolva!
Újabb elképzeléssel gyarapodott a Stonehenge rendeltetéséről szóló találgatások száma. Brit kutatók szerint akusztikus tulajdonságai miatt készítették a rejtélyes építményt.
Vágólapra másolva!

Régóta foglalkoztatja a kutatókat a rejtély, hogyan és miért vitték Stonehenge granulitköveit majdnem 400 kilométerre Walesből (ahonnan minden valószínűség szerint származnak) mai helyükre, Wiltshire-be. Mi tette olyan különlegessé ezeket a köveket, hogy érdemes legyen ilyen messzire menni értük?

A londoni Royal College of Art kutatói most publikált cikkükben úgy vélik megfejtették a rejtélyt. Szerintük a sziklákat az akusztikus sajátosságaik miatt választották ki több ezer éve az ott élő emberek.

Stonehenge, a monumentális őskori építmény az angliai Wiltshire-ben Forrás: AFP

A kutatók megvizsgáltak azon vidék sziklakibúvásait, ahonnan mai tudásunk szerint Stonhenge kövei származnak, és nagyon sok „hangzó követ”, úgynevezett litofont találtak. Ezek fémes, zengő hangot bocsátanak ki, ha valamilyen ütővel megütik őket. Egyesek hangja a harangéhoz, másoké a gonghoz vagy a fémdobhoz hasonlít.

Júliusban a kutatók Stonehenge-ben is kipróbálták elképzelésüket. Eredetileg nem vártak túl sokat a kísérlettől, mert a litofonoknak kellő tér kell, hogy rezgésbe jöjjenek. Ráadásul a talaj, amelybe a kövek beágyazódtak tovább tompítja a hangokat.

Ezért számukra is nagy meglepetés volt, hogy a kövek megütögetve milyen tiszta és erős hangokat produkáltak. Hallgassa meg a különböző kőhangokat a Mail Online oldalán!