Ritka vadállatot fogtak a Budai-hegységben

Vadmacska esett a rókacsapdába a Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti erdészetének területén
Vágólapra másolva!
Rókacsapda ejtette foglyul a vadmacskát.
Vágólapra másolva!

A fővárosba merészkedő rókák befogására kihelyezett élve fogó csapda ejtett foglyul egy vadmacskát a Budai-hegységben. A vadmacska olyan erdős területen esett csapdába, ahol minden nap sok kiránduló, túrázó fordul meg. Felbukkanásán még azok az erdészek is meglepődtek, akik nap mint nap bejárják a területet.

A vadmacska fokozottan védett állat, Európa egyik legkevésbé ismert emlős ragadozója. Rejtett életmódja rendkívül megnehezít a vizsgálatát, élettevékenységeinek, viselkedésének jobb megismerését, számos élőhelyén veszélyeztetett faj is. Az érintetlen területeket kedveli, ezért különösen érdekes, hogy a fővároshoz ilyen közel lévő erdőben bukkant fel. A kirándulók számára nem jelent veszélyt, mert ahogy gyanús zajt hall, rögtön elrejtőzik.

A vadmacskát a Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti erdészetének területén fogták Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

A befogott állatból szőrmintát vettek, amit genetikai vizsgálatnak vetnek majd alá, hogy megállapítsák, valódi vadmacskáról van-e szó vagy esetleg hibridről. A cirmos házimacskákra elsőre nagyon hasonlító vadmacska ugyanis könnyedén keveredhet az elvadult házimacskákkal, sőt egyes nézetek szerint ma már egész Európában nagyon ritka a valódi vadmacska.

A vadmacska kisméretű ragadozó, a házimacskától erőteljesebb testfelépítése és jellegzetes mintázatú, bozontos farka különbözteti meg. Busa fejű, a házimacskánál valamivel nagyobb és hosszabb végtagú, jellegzetes cirmos mintázatú, farka vastag, tompa végű, rajta 7-9 fekete gyűrű látható. További különbség, hogy mancsa világosabb, orra barnás, tépőfoga nagyobb. Testtömege 5-6,8 kg között mozog, de a Kárpátokban találtak már 15 kilós példányokat is. A nőstények átlagos testtömege 3,8 kg. A fekete színváltozat a vadmacskánál ritka, csak Skóciában és a Kaukázus vidékén figyelték meg, lehetséges, hogy a házimacskával való keveredés következtében alakul ki.

A vadmacska csak pár órát töltött a ketrecben, ahol vad fújással, csapkodással kísérte az emberek minden mozdulatát. Amikor az erdészek visszaengedték az erdőbe, villámgyorsan eltűnt a sűrűben.