Meglepő trükkel ejtik el zsákmányukat a krokodilok

Vágólapra másolva!
A krokodil és az aligátor intelligensebb, mint eddig gondolták: nemcsak az álcázás mesterei, hanem gallyakat és botokat is használnak, hogy a madarakat magukhoz csalogassák - derült ki egy amerikai tanulmányból.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal bizonyították, hogy a hüllők eszközt is tudnak használni. Eddig úgy vélték, hogy csak a majmok és az intelligens madarak, például a varjak képesek erre.

A felfedezés arra utal, hogy a krokodilok és az aligátorok sokkal eszesebbek, mint korábban gondolták - idézte a brit Telegraph az Ethology, Ecology and Evolution tudományos lapban megjelent tanulmányt.

Így trükköznek az aligátorok és a krokodilok

A krokodilok a dinoszauruszok korának utolsó fennmaradt ragadozói közé tartoznak, évmilliók óta alig változtak. Vladimir Dinets, a knoxville-i Tennessee Tudományegyetem tudósa és kutatócsoportja egy éven át figyelt meg aligátorokat Louisianában két helyen, ahol nagy kócsagok, hókócsagok, kanalas gémek és más gázlómadarak fészekrakó helyei találhatók.

A megfigyelt aligátorok gallyakat gyűjtöttek, és a fejükön egyensúlyozták őket, míg a vízen lebegtek. A kutatók szerint ezzel csalogatták olyan közel a madarakat, hogy a szájukkal el tudják kapni őket. Ezt a "trükközést" egyébként csak a madarak szaporodási időszakában, márciustól júniusig lehetett megfigyelni.

Dinets hasonló viselkedésről számolt be az indiai mocsári krokodiloknál. Elmondta: hatalmas mocsári krokodilok feküdtek a tóparti sekély vízben, pofájukon kis botok vagy gallyak voltak, és órákon át tökéletesen mozdulatlanok maradtak. Ha testhelyzetük mégis változott volna, akkor vigyáztak, hogy a gallyak a helyükön maradjanak.

Elmesélte, hogy egyszer megfigyeltek egy kócsagot, amelyik közel ment egy krokodilhoz. A madár kinyújtotta a nyakát a botocskákért, a krokodil pedig azonnal lecsapott rá.