Kamerákkal próbálják megfigyelni a Zempléni-hegységben élő hiúzokat és farkasokat a WWF munkatársai, de sok más állat is a készülékeik elé kerül.

Vadmacskát, szarvast, muflont, mókust és rókát is fotóztak a WWF Magyarország Zempléni-hegységbe kihelyezett a kameracsapdái. A 2012 nyara óta üzemelő készülékekkel elsősorban a térségben élő hiúzokat és farkasokat szeretnék lencsevégre kapni, de sok más állat is a kamerák elé kerül. Ezeknek az állatoknak a képeit közölte most a természetvédelmi szervezet.

GímszarvasForrás: WWF
MuflonokForrás: WWF

A kameracsapdák álcázás nélkül, fákra erősítve működnek, mondta el az Origónak Gálhidy László, a WWF munkatársa. A kisebb figyelemfelkeltés érdekében az erdő lombozatának megjelenése után helyezték ki őket még tavaly. A készülékeket csak havonta egyszer ellenőrzik, azért, hogy minimalizálják a szagnyomokat, és ne keltsék fel se az állatok, se a környéken élő emberek figyelmét – korábban ugyanis megesett, hogy egy eszközt elloptak.

MuflonForrás: WWF
MókusokForrás: WWF
VadmalacokForrás: WWF

Gálhidy elmondta, hogy egyes fajok, például a hiúz és a róka nem érzékenyek a kamera jelenlétére. A farkas ezzel ellentétben kerüli, valószínűleg felfigyel a hangjára, illetve az éjszakai felvételek készítésekor felvillanó fényre. Ma már kaphatók olyan kameracsapdák is, amelyek nem bocsátanak ki fényt, így a farkasok megfigyelésére ezek alkalmazása jelentheti a megoldást.

RókaForrás: WWF
VadmacskaForrás: WWF

A WWF vizsgálatának célja a hiúz és a farkas hazai jelenlétének felderítése, nyomon követése, a felbukkanó egyedek azonosítása. Hosszabb távon egy-egy állat befogása és nyomkövető nyakörvvel való ellátása is a tervek között szerepel – ennek segítségével feltérképezhető lenne az egyes állatok élőhelyhasználata, útvonalaik azonosítása. Az adatok hasznosak lennének például az új utak kialakítása során, mert így tudnák, hova érdemes vadátjárókat építeni, mondta Gálhidy.

FácánForrás: WWF
SzajkóForrás: WWF