Hóbaglyok ütköztek repülőgépekkel

Hóbagoly egy német állatkertben
Vágólapra másolva!
A madarak komolyan veszélyeztetik a repülésbiztonságot, mert a hajtóműbe kerülve akár katasztrófát is okozhatnak. Amerikai reptereken nemrég új faj, a hóbagoly került fel a veszélyforrások listájára. A madarak lelövése ellen tiltakozó természetvédők nyomására a biztonsági szakértők új módszert próbálnak ki az állatok ártalmatlanítására.
Vágólapra másolva!

A hóbagoly (Bubo scandiacus) az északi sarkkör vidékén költ. Izlandtól és a többi skandináv országtól kezdve Oroszországon át Kanadáig szinte minden északi országban előfordul (úgynevezett cirkumpoláris faj). Telente délebbre húzódik, de régebben nem merészkedett nagy számban az olyan amerikai városok környékére, mint New York vagy New Jersey.

Az utóbbi időben azonban egyre nagyobb veszélyt jelent a repülésbiztonságra e városok repülőterein. Az elmúlt két hétben öt repülőgép ütközött hóbaglyokkal a Kennedy, a La Guardia és a Newark Liberty nemzetközi repülőtereken, ezért a New York-i és a New Jersey-i repülési hatóságok a repülésre veszélyes madarak közé sorolták e madarakat is, és engedélyezték a kilövésüket a repülőterek környékén.

Hóbagoly (Bubo scandiacus) Forrás: AFP/PNS

Szombat óta három hóbaglyot lőttek le a Kennedy repülőtéren. Ez sok embert felháborított. A bagolykilövések leállítását követelő online petíciót több mint háromezren írták alá hétfő estig.

A humánusabb megoldásra már évek óta van példa. A bostoni Logan repülőtéren természetvédő csoportok hálóval ejtik csapdába a baglyokat, amelyeket azután messzire visznek a repülőtér környékéről. A hóbaglyokat ketrecekbe rakott egerekkel vagy madarakkal csalják a hálókba. Az idén már 20 baglyot mentettek meg ily módon a haláltól.

A közvélemény nyomására a New-York-i hatóságok is felfüggesztették a baglyok kilövését, és ők is kipróbálják, beválik-e náluk a csapdás módszer.

A repülési hatóságok 2009 óta fordítanak fokozott figyelmet a repülést veszélyeztető madarakra. Ebben az évben zuhant a jeges Hudson-folyóba az amerikai légitársaság egyik gépe, miután kanadai vadludakat szippantott be a hajtóműve. Ezt a balesetet szerencsére mindenki túlélte, de a szakemberek mindent megtesznek, hogy ne ismétlődhessen meg az eset.