Gyémántlelőhelyek lehetnek az Antarktiszon

antarktisz, gyémánt illusztráció
This NASA image released December 3, 2013 of the Transantarctic Mountains was taken from the NASA P-3 airborne laboratory on November 27, 2013, near the end of the 2013 IceBridge Antarctic campaign. NASA’s Operation IceBridge images Earth's polar ice to better understand processes that connect the polar regions with the global climate system. IceBridge utilizes a highly specialized fleet of research aircraft and the most sophisticated suite of innovative science instruments ever assembled to characterize annual changes in thickness of sea ice, glaciers, and ice sheets. In addition, IceBridge collects critical data used to predict the response of earth’s polar ice to climate change and resulting sea-level rise. IceBridge also helps bridge the gap in polar observations between NASA's ICESat satellite missions.
Vágólapra másolva!
Az Antarktisz jeges hegyeiben olyan kőzetet találtak, amely gyémánt jelenlétére utal.
Vágólapra másolva!

A gyémánt tiszta szénből keletkezik, rendkívül nagy nyomáson és hőmérsékleten, nagyjából 150 kilométer mélyen a földköpenyben. Az értékes kristályt vulkánkitörések hozzák a felszínre, és rendszerint egy kékes színű kőzetbe, úgynevezett kimberlitbe ágyazódva fordul elő.

A kimberlit a világ több táján – így Afrikában, Szibériában és Ausztráliában – a jelentős gyémántlelőhelyek jelzője. Most először az Antarktiszon is kimberlitre bukkantak ausztrál kutatók.

Gyémántot rejthet a rideg antarktiszi táj Forrás: AFP/Michael Studinger

A szakemberek három kimberlitmintát találtak a Prince Charles-hegységben található Mount Meredith lankáin. Az eredményekről a Nature Communications folyóiratban számoltak be.

Teal Riley, a British Antarctic Survey geológusa azonban szkeptikus. „Az egyes csoportba tartozó kimberlitek esetében is csak a lelőhelyek mintegy 10 százalékának kiaknázása kifizetődő, ezért a legutóbbi leletek kiértékelése még messze van attól, hogy bármilyen gyémántbányászat beinduljon az Antarktiszon” – mondta a BBC-nek.

De még ha sok gyémánt található is a barátságtalan környezetben, akkor is jelentős jogi akadályai vannak a kitermelésének. Az Antarktisz-egyezmény 1991-ben aláírt környezetvédelmi jegyzőkönyve ugyanis kifejezetten megtiltja az ásványi erőforrások kereskedelmi célú bányászatát. 2041-ben azonban minden megváltozhat, mert ekkor felülvizsgálják az egyezményt.